Nimic sutra u Skoplju o rešavanju spora oko imena

Po ranijim tvrdnjama medija, Nimic dostavio pet verzija predloga za izmenu naziva

Posrednik Ujeidnjenih nacija u pregovorima Makedonije i Grčke u sporu oko naziva Makedonije Metju Nimic razgovaraće sutra u Skoplju sa makedonskim vlastima i opozicijom o inicijalnom okviru za prevazilaženje razlika, prenosi Beta.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, Nimic će se sresti sa premijerom i predsednikom Makedonije Zoranom Zaevom i Đorđem Ivanovim, šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, liderom najveće opozicione partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i liderom vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI Alijem Ahmetijem.

Veteran američke diplomatije u Skoplje dolazi iz Atine gde je o idejama za rešavanje spora sa imenom Makedonije razgovarao sa tamošnjim ministrom spoljnih poslova i predstavnikom opozicije.

Nakon sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasem, Nimic je oceno da je sada pravi trenutak za rešavanje spora i donošenje odluka.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

Po ranijim tvrdnjama medija, Nimic je dostavio pet verzija predloga za izmenu naziva Makedonije, ali po najnovijim izjavama zvaničnika grčke vlade i opozicione desnice, težište Nimicove ideje je da se nađe način da Makedonija uprkos sporu s Grčkom stupi u NATO i da počne pregovore o prijemu u EU kao deo "zapadnobalkanske šestorke", o čemu će Brisel iduće nedelje objaviti celovitu strategiju.