'Obezbediti legalne puteve za migrante'

Izbeglice i migranti kod Sombora u Srbiji

Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih nacija (UN) Vilijam Lejsi Sving izjavio je da očekuje da će krajem 2018. godine biti usvojen globalni dogovor o migracijama, koji bi trebalo da počiva na razumevanju da migracija nije problem koji treba rešiti, već ljudska realnost kojom treba upravljati.

Vaš browser nepodržava HTML5

Migranti 'osvojili' zgradu

Povodom Međunarodnog dana migracija, 18. decembra, Svin je istakao da globalni dogovor treba da omogući legalne puteve migracija, kako bi se pomoglo onima koji se suočavaju sa ekonomskim očajem i nepostojanjem šanse da dobiju vizu ili radnu dozvolu.

"Ako ne smislimo neko rešenje, krijumčari će to uraditi umesto nas, a to će biti visoka cena za ljudski život i za okosnicu naše civilizacije", istakao je Sving u pisanoj izjavi.

On je naveo da su migracije najveći izazov današnjice i da bezbedne migracije ne smeju da budu ograničene na globalnu elitu koja "globalnu mobilnost smatra svojim urođenim pravom".

"Ako zastanemo da razmislimo o strogim i obaveznim pravilima koja omogućavaju više od osam miliona letova godišnje, koji omogućavaju da 44 odsto svetske populacije uzleti i sleti bezbedno, trebalo bi da bude moguće da se usvoje zajednička pravila kako bi se dozvolilo mnogo većem broju da putuje, migrira i vrati se kući slobodno i bezbedno", kazao je Sving.

Prema procenama UN, u svetu ima oko 258 milona migranata.

Vaš browser nepodržava HTML5

RSE sa migrantima kod Sombora: Ima li mesta u šatoru?