Čović: Izvući pouke i izbjeći razočarenja

Odavanje počasti Slobodanu Praljku, Mostar

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović večeras je u Mostaru izjavio da će Hrvati u BiH, predstavnici politika okupljenih oko HNS-a, kao jedan promišljati o budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

"Oni koji su mislili napakostiti povijesti na ovaj način, prkoseći činjenicama istina i stvarnosti, i donijeli danas odluke za koje sam rekao da su u osnovi – uz sve nepravilnosti, nekorektnosti i neprincipijelnosti – zločinačke prema svim časnim ljudima koji su dio Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i hrvatskog naroda u BiH, nama je da dostojanstveno i dalje povezujemo ono što se dâ povezati u Bosni i Hercegovini, kako bismo izborili svoju ustavnu ravnopravnost s druga dva naroda. Na takav način ćemo najbolje odgovoriti i onima koji su u ime Haškog tribunala željeli provoditi pravdu, a doživjeli su jedan ovakav trenutak", ocijenio je Čović.

Dragan Čović je istakao da je politika mogla napraviti više, "ali kada imate tribunal kakav jeste ovaj u Hagu i kada činjenice vrednuje na način kako oni to rade, ne samo danas, nego mnogo puta od 1993. godine – kako je osnovan pa do danas – onda je, s političke strane, tu teško djelovati".

"Mislim da je na nama da izvučemo snažne pouke iz današnje presude i svojom organiziranošću u Bosni i Hercegovini zatvorimo bilo kakvu mogućnost ohrabrivanja odlaska iz BiH, različitih oblika razočarenja, osobito naših branitelja koji bi trebali strepiti zato što su bili časni pripadnici HVO-a, što su branili svoj dom i svoj narod. Zahvaljujući njima, danas smo ovdje. Zahvaljujući njima danas imamo Bosnu i Hercegovinu i to će biti naš odgovor na ove i slične objave", kazao je Čović.

Na gradskom trgu u Mostaru večeras nekoliko hiljada ljudi pali svijeće za generala Slobodana Praljka koji se danas ubio popivši otrov u sudnici u Hagu tokom izricanja presude njemu i još petorici visokih zvaničnika "Herceg-Bosne" za ratne zločine protiv Bošnjaka u BiH.

Ispred Hrvatskog doma "Hercega Stjepana Kosače" su zastave Bosne i Hercegovine, Hrvatske i HVO-a spuštene na pola koplja.