Dostupni linkovi

Čović: Ne nasjedati na političke provokacije


Čović poziva na dostojanstvo i smirenost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović rekao je na pres-konferenciji HNS-a u Mostaru da očekuje od predstavnika hrvatskog naroda da ostanu smireni, dostojanstveni i da nema razloga za paniku.

"Ne nasjedati na bilo kakve provokacije jer nam je potrebna smirenost i ne upasti u bilo kakvu napast straha i pozvati na dostojanstvo u svakom dijelu BiH", rekao je Dragan Čović komentarišući današnje izricanje presude čelnicima "Herceg-Bosne" u Haškom tribunalu.

"Mi ćemo snažnije nego ikada kroz HNS graditi evropsku Bosnu i Hercegovinu kroz koju ćemo osigurati punu ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH", izjavio je Čović.

Kako su Prlić i ostali dospjeli u Haški tribunal prije 13 godina i sedam mjeseci, Čović je rekao da se moglo mnogo više uraditi na tome.

"Mi smo očekivali da ćemo te ljude dočekati na slobodi. Svjesni smo da ovo nije sud pravde - nego politički. Ono što niste čuli - nijedna od šest osoba nije ništa osobno učinila", naveo je Čović.

Čović je prokomentarisao i slučaj Slobodana Praljka.

"Pokazao je koliku žrtvu je spreman podnijeti pred cijelim svijetom da bi rekao Slobodan Praljak nije ratni zločinac", rekao je Dragan Čović.

Kako je presudom Jadranku Prliću i ostalima potvrđena je i udruženi zločinački poduhvat.

Na pitanje novinara o budućim odnosima između BiH i Hrvatske, Čović je rekao: "Osobno misli da će ti odnosi dalje biti na tragu jačanja naše međusobne suradnje. Hrvatska nam je pomagala da zaživimo kao samostalna država, u samom ratu, pa koliko je izbjeglica primila. Sada nam pomaže i na evropskom putu i pridruživanju MAP-u, u samom ratu koliko nam je pomogla, koliko je izbjeglica prihvatila u ratu. Uvjeren sam da je malo ko uhvatio pravne detalje presude".

Hrvatska neće imati odgovornost, što se mene tiče, istakao je Čović, jer to odgovara pravnoj stvarnosti, ali "ćemo morati pojačati komunikaciju sa Hrvatskom".

Dragan Čović je kazao da će u svaki stav BiH biti ugrađen stav hrvatskog naroda, te da očekuje kvalitetnije odnose sa zapadnim susjedima.

XS
SM
MD
LG