Zvizdić: Očekujem stav Beograda o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdic

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas da od najviših zvaničnika Srbije očekuje da se jasno odrede u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Republike Srpske (RS) koju je pre par dana usvojio parlament RS.

Zvizdić je rekao da očekuje da najviši zvaničnici Srbije "jasno kažu da je reč o odluci koju će unutar svog suvereniteta doneti BiH, a nikako jedan entitet u stalnoj saradnji sa Srbijom".

On je ocenio da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske nema pravnu snagu, jer to pitanje nije u nadležnosti entiteta već države.

Zvizdić je kazao da je vlast u RS često optuživala aktuelni saziv Saveta ministara BiH, ali bez ozbiljnih argumenata, da pokušava da preuzme nadležnosti entiteta.

"Sada bismo mi sa nivoa BiH mogli uputiti istu takvu kritiku Republici Srpskoj i reći da preuzimaju nadležnost BiH što je nedopustivo", ocenio je on, preneli su sarajevski mediji.

Predsedavajući Saveta ministara je rekao da u Ustavu BiH jasno piše da je spoljna politika u nadležnosti institucija BiH, dodavši da se u Zakonu o odbrani navodi da će Parlamentarna skupština, Savet ministara i Predsedništvo BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti sprovesti sve aktivnosti bitne za pristupanje BiH u NATO.