Ministarstvo građevine za RSE: Objekat u 'Činovničkoj koloniji' nikada neće biti ozakonjen

Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva

Šestospratna zgrada u beogradskom naselju ’Činovnička kolonija’, koja se gradi bez građevinske dozvole i mimo svih postojećih građevinskih procedura, nikada neće biti ozakonjena, izjavila je za RSE Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ovo je prvi zvanični odgovor na slučaj koji je u javnost izneo RSE, o kojima predstavnici vlasti u beogradskoj opštini Voždovac nisu želeli da govore, uprkos očiglednim kršenjima zakona. Aleksandra Damnjanović ovaj slučaj opisuje kao "flagrantno kršenje Zakona".

„Kada kažete dvaput zatvarano gradilište i skidana traka koja na to ukazuje radi se o najtežem kvalifikovanom delu bespravne gradnje za koju je po Krivičnom zakoniku propisana kazna do osam godina zatvora. I to je trebalo tim rigoroznim sankcijama da deluje preventivno i odvrati ljude od nove bespravne gradnje“, govori Damnjanović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Fantomski graditelji Beograda

Ona je istakla da manjak novca ne sme biti izgovor za odlaganje rušenja nezakonitih građevina. Inače, sporna zgrada našla se u planu rušenja Opštine Voždovac tokom drugog kvartala tekuće godine.

"Zakon o planiranju i izgradnji je predvideo mogućnost i da druga zainteresovana lica - komšije mogu da finansiraju rušenje. Argument novca ne stoji jer je Zakonom predviđenja takva mogućnost. Naveli ste mi jedan vrlo flagrantan primer kršenja Zakona i naravno da će Ministarstvo u okviru svoje nadležnosti preduzeti sve i možemo se veoma brzo čuti da vam kažem do čega je došla naša Građevinska inspekcija", naglasila je državna sekretarka za RSE.

Jedan od najuočljivijih primera divlje gradnje u Beogradu je šestospratnica koja je nikla u Ulici Milovana Marinkovića 27, koju je investitor, čiji je identitet javnosti i dalje nepoznat, gradi bez građevinske dozvole i mimo svih građevinskih procedura.

Prema podacima iz Katastra, upisniku zemljišta i nekretnina imalac prava na parceli 4811, gde se nalazi sporna građevina, je preduzeće pod nazivom M IMMOBILITIES DOO BEOGRAD – VOŽDOVAC.

Proverom u Agenciji za privredne registre RSE je uvrdio da su zakonski zastupnici kompanije Bojana Ivić i Svetlana Bjelotomić, a sedište je na beogradskoj adresi Bakićeva 4a.

Na istoj adresi, prema podacima Agencije za privredne registre, nalazi se i građevinsko preduzeće M Enterijer Gradnja doo Beograd-Voždovac. Zakonski zastupnik i direktor ove kompanije je Marko Ivić.