Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Fantomski graditelji u 'Činovničkoj koloniji'


'Divlja gradnja' na Voždovcu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

'Divlja gradnja' na Voždovcu

Opština Voždovac, takozvana ‘Činovnička kolonija’ – jedno je od najranije planski formiranih naselja u Beogradu. Na adresi Milovana Marinkovića 27 - parceli 4811, zakrivena iza metalne ograde i fasadnog pokrivača, od novembra meseca prošle godine niče šestospratnica sa potkrovljem.

Na potpuno neobeleženom gradilištu nema table sa podacima o investitoru, što je po zakonu neophodno, a građevina po svojoj veličini narušava sve pravne norme u šta nas uverava jedan od 130 nezadovoljnih meštana 'Činovničke kolonije' Miloje Zečević.

Objekat se pruža čitavom površinom placa i prevazilazi maksimalnu dozvoljenu visinu u ovom području koja iznosi dva sprata i potkrovlje.

“Taj objekat se gradi bez građevinske dozvole. Potpuno ilegalno! Prevazilazi sve moguće dozvole po visini. Zauzetost parcele je stopostotna. Očigledno je da onaj ko gradi, investitor, imao vrlo ambiciozne komercijalne želje. Hteo je da na malom prostoru, od oko 600 kvadrata, gde bi bila dozvoljna izgradnja objekta od oko 200 kvadrata – pravi objekat od 2.000 kvadrata”, kaže Miloje Zečević, koji je i podnosilac krivične prijave. Ističe i da su građani, odmah pošto su shvatili šta se događa, na potencijalne nepravilnosti upozorili opštinsku Građevinsku inspekciju.

Nadležni, odnosno, građevinski inspektor Vladan Đešnić, izašao je na bespravno gradilište i još decembra prošle godine naredio zatvaranje i uklanjanje do tada sagrađenog objekta – što su u tom momentu bili suteren, prizemlje i prvi sprat, ispričao nam je Miloje Zečević.

“Bio je u jednom momentu jedan prekid radova koji nas je okuražio. Trajao je nekih mesec dana ili nešto. I posle toga radovi su nastavljeni. Uprkos tome što nas je inspektor obavestio da je zatvorio gradilšte. Dobili smo pismene informacije od inspekcije da su oni preduzeli mere. A na naše oči i naočigled 130 građana radovi se nastavljaju i rade. Jedna potpuno paradoksalna stvar”, ukazuje Zečević.

Uprkos naredbi o zatvaranju gradilišta radovi se nastavljaju: Miloje Zečević
Uprkos naredbi o zatvaranju gradilišta radovi se nastavljaju: Miloje Zečević

To znači da je nakon što je opštinska Građevinska inspekcija postupila po svojim nadležnostima, nepoznati investitor otpečatio gradilište – poneo se kao da reakcije nadležnih nije ni bilo, i dogradio objekat do visine od šest spratova plus potkrovlje.

Policija i komunalci prebacuju odgovornost

Više meštana ‘Činovničke kolonije’ do sada je upućivalo krivične prijave Drugom osnovnom javnom tužilaštvu protiv nepoznate osobe zbog gradnje bez građevinske dozvole. U maju mesecu isto je učinio i opštinski građevinski inspektor Vladan Đešnić navodeći kao razlog kršenje odredbi Zakona o planiranju i izgradnji – ali bez rezultata.

Nemajući izlaza, građani su policiji počeli da prijavljuju očigledno kršenje zakona, ali su se, sa druge strane, suočili sa nevoljnošću da se reaguje i prebacivanjem loptice na relaciji redovna Policija - Komunalna policija – Građevinska inspekcija, u šta su se uverili i novinari Radija Slobodna Evropa pozivanjem centrale službe redovne policije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Operater: Voždovac.

RSE: Dobar dan, želeo bih da prijavim radove na adresi Milovana Marinkovića 27 gde je inače odlukom opštinske Građevinske inspekcije naređeno da se gradilište zatvori, izgrađeni objekat ukloni, a Odeljenje za inspekcijske poslove opštine Voždovac je podnelo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog radova i gradnje objekta bez građevinske dozvole.

Operater: Milovana Marinkovića?

RSE: 27.

Operater: Jeste li zvali Komunalnu policiju?

RSE: Ne, nisam.

Operater: Upišite njihov broj.

RSE: Recite mi zbog čega Komunalna? Nije mi jasno….

Operater: Zato što su oni nadležni za izvođenje građevinskih radova. Policijska patrola, mi šta znači… Da stopiramo ne možemo, to ponovo mora da se zove….

RSE: Ali ljudi koji tamo grade uklonili su oznaku da je građenje zabranjeno. Počinili su krivično delo nesumnjivo. I oglušili su se o naredbu inspekcije.

Operater: Uputićemo patrolu, ali vam kažem da je za to zadužena Komunalna policija. Ja vam kažem i upućujem vas na one koji su nadležni za to.

RSE: Znači, Komunalna policija?

Operater: Tako je.

Odmah smo se obratili i Komunalnoj policiji.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Operater: Jeste li vi kontaktirali Građevinsku inspekciju na vašoj opštini?

RSE: Nisam, zbog čega bi trebalo njih?

Operater: Pa zato što su oni nadležni za to. Mi smo nadležni za prljanje oko gradilišta, ako je neuredno, ako se iznosi blato. Sve u vezi sa gradnjom – Građevinska inspekcija na vašoj opštini, mogu vam dati broj telefona.

RSE: Kako može inspekcija da mi pomogne u prekidu radova jer takoreći nemaju nikakav monopol prinude?

Operater: Mislim da mogu da obustave radove.

RSE: Kako?

Operater: Pa daju neki nalog i to se fizički ogradi…

RSE: Taj nalog je dat i skinut je.

Operater: Aha, skinut je već. Pa moraju ponovo da izađu…. Okrenite ih ponovo pa ih pitajte, oni će vam dati bolju informaciju šta dalje preduzimati.

Bio je savet koji smo dobili od dežurnog operatera Komunalne policije.

Građevinska inspekcija, čije se odluke u ovom slučaju grubo krše i ignorišu, prihvatila je našu prijavu uz obećanje da će izaći na teren. To nije dalo nikakvog rezultata jer se zgrada, koja nema građevinsku dozvolu, i dalje gradi.

Nadležni nemaju vremena za razgovor

O ovom krupnom problemu koji tišti žitelje voždovačke ‘Činovničke kolonije’ tražili smo da razgovaramo sa predsednikom opštine Aleksandrom Savićem. Poziv smo uputili u pisanoj formi, a u razgovoru sa službenicom za odnose sa medijima Opštine rečeno nam je da predsednik ‘ovih dana nema vremena' da nas primi.

Predsednik opštine Aleksandar Savić 'ovih dana' nije imao vremena za razgovor sa RSE
Predsednik opštine Aleksandar Savić 'ovih dana' nije imao vremena za razgovor sa RSE

​Nekoliko momenata je međutim, svedoči Slobodan Samardžija jedan od meštana, našao za njega. Savić ga je, kaže Samardžija, primio na razgovor u svojoj kancelariji.

“Jasno mi je stavio do znanja da ne može ni na koji način da mi pomogne. Nisam stekao utisak da je iko od njih spreman bilo šta da uradi da bi se ova nelegalna gradnja sprečila. Da se razumemo, ukoliko uzmemo samo tržišne cene – ovaj objekat će po okončanju radova da vredi najmanje tri miliona evra. Po meni, neko je nekome morao nešto da plati da bi se to omogućilo. Mislim da je ovo najgora vrsta kriminala”, uveren je Samardžija.

Javnih podataka o investitoru (istaknutih na tabli što je inače u Beogradu obaveza po važećem Pravilniku o postavljanju gradilišne table), na gradilištu u ulici Milovana Marinkovića 27 – nema. Međutim, prema podacima iz Katastra, upisniku zemljišta i nekretnina, na dan 28. avgusta 2017., jasno je da je imalac prava na parceli 4811 preduzeće pod nazivom M IMMOBILITIES DOO BEOGRAD – VOŽDOVAC.

Proverom u Agenciji za privredne registre nalazimo da se radi o aktivnom privrednom društvu čiji su zakonski zastupnici Bojana Ivić i Svetlana Bjelotomić, sedište je na beogradskoj adresi Bakićeva 4a.

Na istoj adresi, prema podacima Agencije za privredne registre, nalazi se i građevinsko preduzeće M Enterijer Gradnja doo Beograd-Voždovac. Zakonski zastupnik i direktor ove kompanije je Marko Ivić.

Kada smo telefonski ovoj kompaniji uputili pitanje gradi li na adresi Milovana Marinkovića 27 – dobili smo sledeći odgovor….

M ENTERIJER: Ja sam proverila sa kolegama ne radimo mi to. Tako da ćete morati da nađete investitora ili nekog tako. Ne znam ko je vama dao informaciju.

RSE: Raspitao sam se kod komšija, jer nisam znao šta drugo – pošto nema nikakve table tamo.

M ENTERIJER: Ne znam stvarno, pitala sam kolege. Mi to ne radimo.

Rečeno je za RSE u kompaniji M Enterijer Gradnja doo Beograd-Voždovac. Dobili smo i obećanje da će direktoru Marku Iviću biti preneto da smo se interesovali za razgovor sa njime, ali nam nikada nije uzvratio poziv.

Inspekcija stvara privid da nešto radi

Nakon prvobitne ažurnosti opštinskih nadležnih službi, koju je primetila Biljana Zarić zastupnica grupe od 130 meštana ‘Činovničke kolonije, sada se prema njenom mišljenju događa potpuna opstrukcija tog slučaja. Cilj je, kako sumnja, da se što pre okončaju radovi na zgradi.

“Da je Opštini zaista stalo da se ta bespravna gradnja zaustavi oni mogu i da dežuraju na gradilištu. Smatram da inspekcija apsolutno neće da uradi svoj posao da samo razvlači postupak. Uradi poneku radnju, tek toliko da stvori privid kod građana kako se tu nešto preduzima. Ustvari se na taj način graditelju omogućava da objekat završi. Kada se to dogodi veliki novac je potreban da se sruši. Onda počne priča o tome da nema novca za rušenje objekta i tako objekat ostaje. Smatram da se to radi u ovom slučaju”, kaže za RSE zastupnica Biljana Zarić.

Oduglovačenjem se graditelju omogućava da završi bespravni objekat: Biljana Zarić.
Oduglovačenjem se graditelju omogućava da završi bespravni objekat: Biljana Zarić.

Naš sagovornik sa početka priče, Miloje Zečević, zaključuje da je ovaj konkretan slučaj samo eksponent problema bespravne gradnje u Beogradu, od koga kako kaže, izvršne vlasti okreću glavu.

“Postoji očigledno jedna intencija da se sabotira zakon, a to vodi u zonu korupcije. Jer pazite, niko neće da sabotira zakon bez veze. Nameće se da postoje interesi koji stoje iza jedne takve politike”, zaključuje Miloje Zečević.

Deluje da su takvi interesi u osnovi pasivnosti nadležnih kada je reč o građevini nepoznatog investitora u beogradskoj ulici Milovana Marinkovića 27 i to u godini koju je Vlada Srbije proglasila za presudnu u rešavanju problema dva miliona i dvesta hiljada bespravnih objekata u Srbiji.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG