Tramp: Oružje napunjeno i spremno

Kim Džong Un i Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp uputio je još jedno upozorenje Severnoj Koreji, posluživši se metaforom sa oružjem koje je napunjeno i spremno za paljbu (locked and loaded).

„Vojna rešenja su potpuno spremna...ukoliko Severna Koreja ne bude delovala mudro. Nadam se da će Kim Džong Un pronaći drugi put“, napisao je Tramp na Tviteru dan nakon što je šef Pentagona Džim Matis izjavio da su SAD spremne da reaguju na bilo koju pretnju Pjongjanga.

Američki predsednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da njegovo upozorenje Severnoj Koreji da će se suočiti sa “vatrom i besom” kakve svet nije video, ako nastave razvoj nuklearnog oružja i provokacije, možda "nije dovoljno", dodajući da "bi im bilo bolje da se priberu".

Severna Koreja ranije je objavila da radi na izradi plana o ispaljivanju raketa preko teritorije Japana prema američkom pacifičkom ostrvu Guam, koji će biti završen do „sredine avgusta“.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas sve strane da budu oprezne u retorici i delima povodom tenzija u odnosima Severne Koreje i SAD.