Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina pozvala na ublažavanje retorike oko Severne Koreje


Kina je danas ponovo pozvala sve strane umešane u severnokorejsku krizu na smirenost i smanjenje tenzija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da je trenutna situacija na Korejskom poluostrvu "kompleksna i osetljiva".

"Kineska strana se nada da će sve strane biti oprezne u svojim rečima i delima i da će učiniti veće napore da ublaže zategnutu situaciju i ojačaju medjusobno poverenje, i da neće krenuti starim putem ispoljavanja sile i stalnog pogoršanja situacije", rekao je Geng.

U saopštenju se ne pominju neke konkretne mere koje bi Kina bila spremna da preduzme, mada su neki kineski stručnjaci i državni mediji pozivali Peking da bude posrednik u pregovorima SAD i Severne Koreje, u obliku "šatl" diplomatije.

U uvodniku u listu Komunističke partije Global tajms piše da Peking ne može da ubedi Vašingon ili Pjongjang da se povuku u ovom trenutku.

"Peking mora da jasno istakne svoj stav svim stranama da bi razumele da kada svojim akcijama ugrožavaju kineske interese, Kina će odgovoriti čvrstom rukom", navodi se u uvodniku.

Dodaje se i da bi Kina trebalo da razjasni ako Severna Koreja lansira rakete na američke mete, da će Kina "ostati neutralna".

Kina je najveći ekonomski partner Severne Koreje i njen najveći izvor pomoći, ali kaže da ne može sama da natera Pjongjang da okonča svoje nuklearne i raketne programe.

Peking je pozivao Južnu Koreju i SAD da odlože vojne vežbe u zamenu za obustavu programa Pjonjanga, kako bi mogli da počnu pregovori.

Severna Koreja ranije je objavila da radi na izradi plana o ispaljivanju raketa preko teritorije Japana prema američkom pacifičkom ostrvu Guam, koji će biti završen do „sredine avgusta“.

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da njegovo upozorenje Severnoj Koreji da će se suočiti sa “vatrom i besom” kakvo svet nije video, ako nastave razvoj nuklearnog oružja i provokacije, možda "nije dovoljno", dodajući da "bi im bilo bolje da se priberu".

Zvaničnici na Guamu, udaeljnom 3.5 hiljade kilometara od Severne Koreje, gde se nalazi američka vazduhoplovna baza, rekli su da nema neposredne opasnosti.

XS
SM
MD
LG