Vujanović sugerisao tužiocu da ne pritvara Medojevića

Filip Vujanović

Crnogorski predsednik Filip Vujanović sugerisao je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da donese upustvo kojim će saopštiti da nema potrebe za pritvaranjem poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, saopšteno je danas iz kabineta predsjednika Crne Gore.

"Imajući u vidu da se radi o poslaniku, da mu je Skupština ukinula imunitet i da postoji mogućnost da se njegovo prisustvo obezbijedi bez pritvora, predsjednik Crne Gore je uputio pismo Stankoviću sugerišući da donese uputstvo kojim će (specijalnom tužiocu Milivoju) Katniću saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se Medojević može braniti sa slobode", navodi se u saopštenju.

Poslanici Fronta od četvrtka borave u skupštini Crne Gore kako bi spriječili pritvaranje Medojevića, kome je parlament ukinuo imunitet na zahtjev specijalnog tužioca Katnića.

Tužilac sumnjiči Medojevića da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je prala novac, što Medojević negira i tvrdi da tužilac za to nema dokaze.

Medojević i poslanici Fronta su ranije saopštili da će se fizički opirati hapšenju i optužuju specijalnog tužioca za "politički progon" tog opozicionog saveza.

Crnogorski predsjednik je saopštio da je jutros u telefonskom razgovoru od Medojevića dobio uvjeravanja da će poštivati pozive tužioca i suda i da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka".

Specijalno tužilaštvo Medojevića tereti da je s privrednikom Momirom Nikolićem "sačinio kriminalni plan" za pranje novca koji je Nikolić stekao legalno, ali nije platio porez.

Nikolić i još dvojica članova Medojevićeve partije su u pritvoru zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije.