Irački general: Uskoro pobjeda u Mosulu

Iračka federalna policija u toku napredovanja kroz stari deo Mosula

Irak će proglasiti pobjedu u osmomjesečnoj bici za preotimanje drugog po veličini grada Mosula od militanata "u narednih nekoliko dana", izjavio je u petak visoki irački zapovjednik.

"U narednih nekoliko dana proglasit ćemo konačnu pobjedu nad Daeshom", izjavio je general pukovnik Abdulghani al-Assadi za AFP u Mosulu, koristeći arapski akronim za radikalnu grupu Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Iračke snage pokrenule su veliku bitku za Mosul 17. oktobra prošle godine, napredujući prema gradu i osvajajući njegovu istočnu stranu prije nego što su krenule ka manjoj ali gušće naseljenoj zapadnoj strani.

Izbeglice napuštaju Mosul

IDIL je sada suzbijen na mali dio Starog grada u Mosulu, ali njegove uske ulice i prisustvo civila čine vojnu operaciju još osjetljivijom.

General Assadi je procijenio da je između 200 i 300 boraca IDIL-a ostalo u gradu, od kojih su većina stranci.

Bitka je izazvala teške civilne žrtve, ostavljajući na stotine poginulih i ranjenih i raselile su još stotine hiljada ostalih.

Militanti su osvojili velike površine sjeverno i zapadno od Bagdada u 2014., ali su iračke snage podržane američkim zračnim udarima otada povratile velike dijelove teritorije koje su izgubile, prenosi AFP.