Holandija donirala Makedoniji vrijednu medicinsku pomoć

Prizori sa poplavljenih područja oko Skoplja

Holandija je donirala medicinsku pomoć vrijednu pola miliona evra za poplavljena područja u Makedoniji, koja će ove sedmice biti isporučena Skoplju, saopštila je holandska Ambasada u Makedoniji.

Holandski ministar za razvoj Lilijan Plumen smatra da je veoma vežno da medicinska pomoć što prije stigne u područja pogođena nevremenom. Makedoniju je 6. avgusta pogodilo katastrofalno nevrijeme, kada su bujične poplave izazvale ogormnu štetu u Skoplju i Tetovu.

Za pomoć ugroženom stanovništu Austrija je do sada donirala pola miliona evra, Italija 200.000 evra, te Albanija i Crna Gora po 100.000 evra.

U katastrofalnim poplavama u Skoplju poginule su 22 osobe, a policija još traga za šesnaestomjesečnom djevojčicom Elif Fejzula.

U Tetovu nije bilo poginulih. Prema procjenama nadležnih, nevrijeme je direktno pogodilo oko 25.000 ljudi, a u 12 naseljenih mjesta oštećeno je oko 5.000 kuća.

Posebno su stradala skopska naselja Stajkovce, Singelić, Indžikovo, Creševo, Smilkovci, Bulačani, Viniče, Ekonomija i druga mjesta ispod skopske Crne Gore.