Dostupni linkovi

Makedonija: Pomoć Italije, Crne Gore i Grčke za poplavljena područja


Poplave u Makedoniji
Poplave u Makedoniji

Italija, Crna Gora i Grčka izdvojile su novac i humanitarnu pomoć za Skoplje i Tetovo koji su proteklog vikenda pogođeni katastrofalnim poplavama.

Italija je izdvojila 200.000 eura i donirala ćebad, sredstva za higijenu, odjeću, dušeke i druge neophodne proizvode.

Crna Gora je obezbijedila 100.000 eura i više tona vode za piće, konzervi hrane, dječije hrane i pelena, sredstava za higijenu i dezinfekciju, kišnih mantila, gumenih čizama, te ćebadi.

Crnogorci su obezbijedili i hiljadu vreća za spavanje, 20 šatora, 50 nosila za povrijeđene, 2.000 lopata, sto krampova i 2.000 multiterenskih policijskih ranaca, prenose mediji.

Prema nalogu grčke Vlade, Skoplju i Tetovu dostavljen je prvi dio pomoći - pet pokretnih pumpi i pet generatora za ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata.

Ministarstvo inostranih poslova Grčke saopštilo je da su u toku konsultacije grčkog Ministarstva za civilnu zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije o dopunskoj pomoći.

Najveću pomoć od 500.000 eura ugroženim makedonskim područjima donirala je Austrija.

U katastrofalnim poplavama koje su pogodile Skoplje 6. avgusta poginule su 22 osobe, a policija i dalje traga šesnaestomjesečnom djevojčicom Elif Fejzula.

Prema procjenama nadležnih, nevrijeme je zahvatilo površinu od 25 kilometara kvadratnih oko Skoplja i Tetova i direktno oštetilo oko 25.000 ljudi. U 12 naseljenih mjesta oštećeno je oko 5.000 kuća.

XS
SM
MD
LG