Ivanić blokirao sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o adaptaciji SSP-a

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (d), sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH o informaciji o adaptaciji Sporazuma BIH i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Mediji navode da je Ivanić odbio taj zahtjev, tražeći da se o adaptaciji SSP-a izjasni i Vlada Republike Srpske.

Adaptacija SSP-a odnosi se prvenstveno na modalitete izvoza mlijeka i mesa iz BiH u EU, kao i na uvođenje posebnih kvota uvoza određenih roba u BiH.

Vlada RS je ranije saopštila da nije uvjerena u pozitivne strane mogućih izmjena SSP-a na osnovu "predloženih pozicija, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorišćenja mjera zaštite".

"Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora Republike Srpske, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja", stoji u saopštenju.

Još se navodi da, u tom smislu, odgovornost za posledice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske, moraju preuzeti kadrovi Republike Srpske u Vijeću ministara BiH.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović bio je protiv uključivanja vlada entiteta, ali je zatražio, ako već bude uključen entitetski nivo, da se o adaptiranom SSP-u izjasne kantonalne vlade i Distrikt Brčko.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prihvatio je izjašnjenje entitetskih i kantonalnih vlada.

Svih deset kantona i Distrikt Brčko su dali saglasnost na adaptirani SSP, ali se još čekaju entitetske vlade.

Vlada Federacije BiH će svoje odobrenje dati najvjerovatnije u naredna dva ili tri dana.

Konačni rok je 13. jul, kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU, kada bi BiH trebalo da dobije odgovor na svoju aplikaciju o članstvu u EU i upitnik.

Pored adaptacije SSP-a, BiH mora da usvoji mehanizam koordinacije u pregovorima sa EU, kao i da 1. jula objavi rezultate popisa stanovništva.