Dostupni linkovi

BiH: Tri premjera ponovo bez dogovora o mehanizmu koordinacije


Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić (L), premijerka RS Zeljka Cvijanović (C) i premijer FBIH Fadil Novalić
Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić (L), premijerka RS Zeljka Cvijanović (C) i premijer FBIH Fadil Novalić

Povodom usaglašavanja teksta mehanizma koordinacije, jednog od EU uslova postavljnih BIH, u utorak je putem videolinka održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović, ali bez konačanog rezultata.

Tokom sastanka, sagovornici su se saglasili da je mehanizam koordinacije jedan od koraka koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji i da on treba biti učinkovit i transparentan.

Istakli su da je napravljen vidan progres u odnosu na prethodni sastanak.

Dogovoreno je da u narednim danima bude održan još jedan sastanak na kojem bi trebalo da bude finaliziran mehanizam koordinacije.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, entitetski ministri finansija, Jelka Miličević i Milan Tegeltija, te specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

XS
SM
MD
LG