Turska: U napadu na borce PKK ubijeno devet ljudi

Sukobi Kurda i turske armije na severu zemlje

Turski vojni helikopteri napali su danas grupu boraca Radničke partije Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske, a tom prilikom je ubijeno devet ljudi, javio je Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Kako se navodi, napad su izveli helikopteri tipa "kobra" oko šest sati ujutru, dok se grupa PKK kretala kroz planinske predele ka oblasti Idli u provinciji Širnak, u blizini granice sa Sirijom.

U pojedinim delovima Idila prošle nedelje je uveden 24-časovni policijski čas u okviru bezbednosnih operacija protiv ekstremista. Poslednji napad je deo šire vojne kampanje Turske koja je počela prošlog decembra nakon što propali pregovori sa PKK u julu.

Nasilje na jugoistoku Turske je najgore od 1990-ih. Pobunjenici PKK iskopali su rovove i podigli barikade u gradovima a broj poginulih je već dostigao nekoliko stotina zbog nastojanja turskih snaga bezbednosti da ih potisnu.

Eskalacija krize u ovom delu Turske istovremeno komplikuje međunarodne napore da se okonča rat u Siriji. Naime, Ankara smatra da je PKK tesno povezan sa YPG sirijskom kurdskom milicijom koja ima podršaku SAD u borbi protiv militanata “Islamske države”.

Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je pripadnika YPG da je, uz podršku kurdskih militanata u Turskoj, izvršio teroristički napad u Ankari prošle sedmice u kome je poginulo 29 lica, uglavnom vojnika.

Turska amrija je bombardovala nakon toga pozicije YPG u severnoj Siriji kao i kampove PKK na severu Iraka.