Dostupni linkovi

Novi napad u Turskoj, sirijski Kurdi odbacili odgovornost za Ankaru


Porodice nastradalih u Ankari
Porodice nastradalih u Ankari

Najmanje sedam pripadnika turske vojske je poginulo, a nekoliko je povredjeno u napadu na konvoj vojnih vozila na jugostoku Turske, dan nakon eksplozije u Ankari u kojoj je poginulo najmanje 28 osoba.

Izveštaj su preneli lokalni turski izvori koji su kazali da je eksploziju izazvao improvizovani eksplozivni uredjaj. Gardijan navodi da su turski bezbednosni zvaničnici kazali da je nekoliko ljudi povredjeno na jugoistoku zemlje.

Medijski navodi o napadu dolaze dan nakon velike eksplozije u Ankari, u blizini parlamenta i sedišta oružanih snaga za koji je premijer Turske Ahmet Davutoglu obećao osvetu protiv kurdskih pobunjenika koje smatra odgovornim za bombaški napad, a zapadne saveznike je pozvao da prestanu da pomažu sirijskim Kurdima.

Davutoglu je rekao novinarima da je sirijska vlada, koju Ankara takodje optužuje da pomaže sirijskim Kurdima, takodje odgovorna za napad u turskoj prestonici u kojem je ubijeno 28, a povredjena 61 osoba.

AP navodi da je Davutoglu, očigledno misleći na SAD, pozvao turske saveznike da prestanu da podržavaju sirijske Kurde.

Lider kurdske stranke u Siriji PID Saleh Muslim demantovao je u četvrtak da je njegova organizacija izvršila bombaški napad u Ankari. Muslim je rekao da Turska pokušava podstaknuti sukobe na sjeveru Sirije.

"U potpunosti to odbacujemo", rekao je Muslim i dodao da oružano krilo ove stranke IPG ne puca na teritoriju Turske.

Ankara sirijsku Partiju demokratskog jedinstva i njeno vojno krilo Jedinice narodne zaštite smatra teroristima zbog povezanosti s Radničkom partijom Kurdistana, koju i Turska i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

SAD pomažu sirijske Kurde koji se bore protiv Islamske države.

Prethodno je turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan rekao da će Turska nastaviti borbu protiv "pijuna". "Mi ćemo da nastavimo našu borbu protiv pijuna koji izvršavaju takve napade, koji ne znaju za moralne ili humanitarne granice, i snaga koje stoje iza njih svaki dan s više odlučnosti", poručio je predsednik Erdogan u saopštenju.

Eksplozija se dogodila u sredu uveče u Ankari, blizu parlamenta i sedišta oružanih snaga. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Turska vojska saopštila je ranije danas da je izvela vazdušne napade na položaje kurdskih pobunjenika u severnom Iraku.

XS
SM
MD
LG