Kosovo i dalje protiv plana Ban Ki Mun-a

Fatmir Sejdiu i Hashim Thaqi

Najviši predstavnici Kosova ponovili su i danas protivljenje planu od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Mun-a, ocenivši da on ozbiljno dovodi u pitanje integritet države Kosovo.

Nakon poslednjih sastanak koje su imali sa predstavnicima zemalja velike petorke, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi su isključili svaku mogućnost da Kosovo prihvati plan UN-a i Beograda koji ima podršku i Evropske unije o misiji EULEX-a i o zamrzavanju ostvarivanja Ustava Kosova u naseljima nastanjenim srpskom većinom.

Predsednik Sejdiu je na današnjoj konferenciji za medije pozvao EU da obezedi prostiranje misije EULEX-a na celoj teritoriji Kosova u skladu sa planom Martija Ahtisarija i Ustavom Kosova.

„To je ponuda ili projekat koji smo odbili kao takav u suštinskim elementima koji su neprihvatljivi za Kosovo. Naša je želja da se EULEX prostire što pre i na celoj teritoriji Kosova, tako da mi nismo oni koji na ovaj ili onaj način odugovlače proces“, rekao je kosovski predsednik.

Premijer Hashim Thaqi kaže da odbijanje plana od šest tačaka je jedino rešenje za Kosovo, pošto bi prihvatanje tog plana dovelo u pitanje integritet Kosova. On je rekao da institucije ne mogu da prihvate takav plan koji je direktno na štetu Kosova i njenih građana.

„Neprihvatanje plana od šest tačaka ne znači podelu Kosova, to je prevara. Naprotiv prihvatanje takvog plana u sadašnjem sadržaju i formi podrazumeva opasnost za budućnost teritorijalnog integriteta naše zemlje. Mi ćemo doneti odluke koje su u potpunosti u skladu sa životnim interesima i voljom građana Kosova“, rekao je Thaqi.

Suprostavljanje i odbijanje plana od šest tačaka koji podrzazumeva neku vrstu zamrzavanja važenja Ustava Republike Kosovo u naseljima sa srpskom većinom i uspostavljanje misije EULEX-a kao neutralne misije, koja ostvaruje samo rezoluciju 1244 i pravilnike UNMIK-a, prema kosovskom premijeru, neće dovesti do suprostavljanja i konfrontacije Kosova sa međunarodnim partnerima. On je podsetio da je zvanična Piština nekoliko puta pozvala EU da službeno ospostavi misiju na Kosovu.

„Biće i u budućnosti razgovora sa međunarodnom zajednicom, ali će svi ti razgovori ići u pravcu postizanja najboljeg mogućeg i ostvarljivog rešenje na celoj teritoriji Kosova. To znači poštovanje Prištine, njenih državnih institucija i svi dokumenata koje smo usvojili tokom ove godine. Nema i neće biti konfrontacije sa međunarodnom zajednicom, ali će biti ideja, predloga i sugestija Prištine za budućnost“, rekao je premijer Thaqi.

Predsednik i premijer Kosova su ovih dana imali seriju razgovora sa međunarodnim predstavnicima u Prištini, međutim tokom ovih razgovora nije došlo do približavanja stavova o planu generalnog sekretara UN-a od šest tačaka.

U međuvremenu se ne isključuje da će se pritisak na Prištinu, koji najviši zvaničnici odbijaju da postoji, povećati. U narednim danima je moguće da u Prištinu u naporima da se postigne sporazum doputuje neka visoka delegacija iz Brisela.

Najviši predstavnici Kosova kažu da ne vide mogućnosti da plan od šest tačaka u sadašnjem sadržaju i formi bude osnova za eventualni sporazum.