Ponovo podeljeni stavovi u Savetu bezbednosti

Neredi u Kosovskoj Mitrovici 17. marta 2008.

Predstavnici Saveta bezbednosti UN u sredu uveče na zatvorenim konsultacijama nisu usaglasili stavove o izveštaju o neredima koji su izbili 17. marta u severnom delu Kosovske Mitrovice posle hapšenja srpskih sudija.
Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je novinarima, posle konsultacija, da je izveštaj jasno pokazao da se radilo "o
pogrešnoj odluci rukovodstva UNMIK-a da pribegne nepotrebnoj sili", dok je britanska predstavnica Karen Pirs iznela oprečan stav.
Čurkin je rekao da je "postojala nada da bi sa strpljenjem situacija mogla da se reši na miran način" ali da je zbog "brzoplete i provokativne odluke" došlo do takvih posledica u kojima je jedan policajac UNMIK-a poginuo.
Od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna zatraženo je da razmotri mogućnost donošenja nekih disciplinskih mera za one koji su odgovorni za te događaje. Međutim, u toku rasprave neki članovi Saveta nisu bili spremni za pozivanje predstavnika UNMIK-a na odgovornost, dodao je Čurkin.
Savet je odlučio da se sadržaj rasprave prenese generalnom sekretaru koji će "u roku od nekoliko dana" o tome izdati saopštenje.
"Mi ćemo pažljivo prostudirati to saopštenje i nadamo se da će on zauzeti neki principjelan stav po pitanju onih koji su doneli ovakvu nesmotrenu i provokativnu odluku", rekao je Čurkin.
Čurkin je još izrazio žaljenje što izveštaj nije objavljen i što je podnet posle toliko odlaganja i izrazio nadu da će generalni
sekretar iz njega izvući neke lekcije.
"Čekamo da vidimo šta će on (generalni sekretar) reći", rekao je Čurkin i dodao da postoji način da on izrazi kritiku takvog ponašanja kada su "šef UNMIK-a i njegov zamenik pribegli upotrebi sile u sred pregovora sa demonstrantima, što je imalo takve teške posledice".
Britanska predstavnica na konsultacijama Saveta bezbednosti Karen Pirs je rekla da je razmatran izveštaj o događajima 17. marta i da jedan broj delegacija u Savetu bezbednosti snažno naglasio da je UNMIK delovao u okviru svog mandata.
Ona je rekla da je izveštaj uzeo u obzir i situaciju na terenu i da nije tačna interpretacija po kojoj se radilo o "prekomernoj reakciji UNMIK-a na mirne demonstrante".
Prema njenim rečima, izneto je mišljenje da demonstranti nisu protestovali samo zbog proglašenja nezavisnosti Kosova nego su neki ekstremisti želeli da iskoriste situaciju i da vrate vreme na pre 1999. godine.
"Mi verujemo da su UNMIK i Kfor delovali profesionalno i da je (tadašnji šef UNMIK-a Joahim) Riker delovao profesionalno", rekla je Pirs i izrazila žaljenje zbog onih koji su stradali u tim neredima.
Nakon hapšenja sudija, koji su protestovali u zgradi suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, izbili su neredi u kojima je poginuo jedan UNMIK policajac iz Ukrajine, a povređeno je oko 200 ljudi.