Ozbiljan program ili spisak želja?

Priština, zgrada Vlade Kosova

Predsednik i premijer Kosova izvestili su danas poslanike Skupštine o političkim procesima, radu Vlade u prvih 100 dana i programu za period od 2008. do 2011. godine. Opozicija je ocenila da Vlada da nije postigla vidljive rezultate.

U govoru o opštem stanju na Kosovu, predsednik Fatmir Sejdiu je ocenio da je odluka o proglašenju nezavisnosti 17. februara, istorijski dogadjaj formiranja suverene države. Sejdiu je kazao da je Kosovo do sada priznalo 37 zemalja, medju kojima najuticajnije države.

Sejdiu je naglasio da će za priznanje od svih zemalja članica EU i NATO-a biti potrebno malo vremena, ali da je Kosovo prošlo prvi test državnosti i da je na sigurnom putu ka evro-atlantskim strukturama.

U govoru pred poslanicima, predsednik je kazao da je Kosovo država svih gradjane, otvorena za dobre odnose sa svim zemaljama a posebno susedima.

Premijer Hašim Tači je izjavio da su najveći uspesi u prvih 100 dana njegove vlade proglašenje nezavisnosti, priznanje, usvajanje Ustava i stabilnost institucija. Poručio je poslanicima da je Kosovu ‘de facto otvorena perspektiva za ulazak u NATO i EU i se taj proces ne može zaustaviti’.

Posle izveštaja o sto dana rada, premijer je predstavio program rada vlade za period od 2008 – 2011. godine. Program obuhvata četiri ključne oblasti, ekonomski razvoj, sprovodjenje odluke o statusu, dobru upravu i socijalnu stabilnost.

U oblasti spoljne politike, Tači je kazao da je prioritet uspostavljanje dobrih odnosa sa državama i članstvo u medjunarodnim institucijama. Kosovski premijer je rekao da su rad i ozbiljnost institucija uticali da demokratski svet prizna novu državu.

“Obećali smo, ali smo i počeli da radimo kao država sa velikom odgovornošću. Uspostavili smo dobru upravu, stabilnu, efikasnu i transparentnu vladu”, kazao je Tači.

S druge strane, opozicione partije su kritikovale vladu da nije postigla vidljive rezultate.

Program vlade je ocenjen kao nerealan, baziran na željama vlasti ali bez detalja o načinima sprovodjenja kapitalnih projekata.

Šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Ardian Djini je rekao da program vlade Kosova izgleda kao da ga je sastavila neka nevladina organizacija. On je kritikovao vladu da ništa nije uradila na rešenju problema u Mitrovici.

“Znamo da ne možemo sami, ali ako ova vlada nije dala ni najmanju ideju kako da u saradnji sa medjunarodnom zajednicom reši problem Mitrovice, onda je to naš zajednički neuspeh”, kazao je Djini.