Različiti stavovi kosovskih Srba o lokalnim izborima

Oliver Ivanović

Politički poredstavnici kosovskih Srba imaju različite stavove povodom održavanja lokalnih izbora države Srbije na Kosovu. Jedan broj srpskih lidera smatra da lokalni izbori neće imati legimitet ako ih ne podrži i organizuje UNMIK, drugi smatraju da bi bilo dobro da se postigne saglasnost sa UNMIK-om, ali da nezavisno od toga izbore treba održati.

Lokalni izbori Srbije na Kosovu neće imati legitimitet ako ih ne organizuje UNMIK, smatra jedan od lidera Srba sa severa Kosova, Oliver Ivanović. U izjavi za naš program Ivanović kaže kako postoji velika potreba da Srbi na Kosovu imaju izabrane a ne imenovane predstavnike.


„Postoji strašna potreba Srba da imaju izabrane poliitčke lidere umesto ovih koji su samo imenovani. Ta je potreba odavno, ali je to čini mi se bila propuštena šansa na lokalnim izborima koji su održani 2007 godine, jer tada Srbi nisu učestvovali pošto nisu učestvovali na parlamentarnim izborima“.


Predsednik Izvršnog odbora SNV Mitrovice Nebojša Jović kaže da bi bilo dobro da se postigne dogovor sa UNMIK-om oko održavanja izbora:

„Svakako da je poželjno da ovi izbori budu priznati od strane UNMIK-a i da im se na taj način pruži pun legitimitet, medjutim sada smo u vrlo čudnoj situaciji, gde pre svega gospodin Riker i medjunarodna uprava izjašnjavaju da neće priznati lokalne izbore a nije mi jasno zbog čega zauzimaju takav stav, o čemu treba da pruže valjani razlog“.

Jović kaže da je jasno da po Rezoluciji 1244 izbore na Kosovu može da organizuje samo UNMIK, ali i naglašava:

„Oni su se tog prava organizovanja izbora odrekli onog trenutka kada su u novembru prošle godine na kosovske, sada albanske institucije preneli da organizuju izbore. Znači, ponavljam još jednom mi nemamo nikakvu obavezu da ispoštujemo takvu nelegitimnu, nezavisnu državu Kosovo, a kada bi oni povratili ovlašćenja, oduzeli ih privremnim institucijama i vratili ih pod svoje okrilje onda bi smo smo mogli da razgovaramo o nekim novim okolnostima, ali mislim da u ovo trenutku za to suviše kasno“.


Ivanović, pak, smatra da će izbori koje organizuje država Sbija na Kosovu u startu biti kontraverzni:


„Ti izbori će u startu biti veoma kontraverzni jer tehnički nisu dobrpo pripremljeni, birački spiskovi za kosovske Srbe datiraju još iz 1996 godine, a po našim porcenama više od 200.000 Srba i nealbanaca se iselilo u medjuvremenu. Znači, pitanje je gde će oni glasati, tehnički je to apsolutno nepripremljeno“.


On ocenjuje da je problematičan kredibilitet tih izbora:

„Zato što je medjunarodna zajendica po Rezoluciji 1244 jednina ovlašćena da organizuje izbore na teritorji Kosova za lokalni i pokrajinski nivo“.


Organizovanje ovih izbora će poslužiti, kao i mnogi do sada organizovani onima koji smatraju da imaju eksluzivitet nad temom Kosova, kaže Ivanović:


„Ti izbori služe, kako što su mnogo puta do sada poslužili samo u smislu promeocije nekih politčkih partija koje imaju ekskluzivitet nad temom Kosovo a sumnja da će dati odgoovr na to šta su zapravo i ko su srpski politčki lideri."

Ivanović kao rešenje iz ove situacije vidi u planu UNMIK-a u kojem će se jasno odrediti termin održavanja izbora u opštinama sa srpskom većinom. On smatra da UNMIK, iako srpska strana nije prihvatila plan medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija istovremeno treba da organizuje izbore u opštinama sa srpskom većinom koje treba da se formriaju na osnovu plana Ahtisarija:

„Mi ćemo generalno odbacivati Ahtisarijev plan ali ne bi bilo loše da iskoristimo ono što se zove direktna korist, to je formiranje novih opština sa srpskom većinom“.


I dok UNMIK kaže da je eventualno održavanje lokalnih izbora države Srbije na teritoriji Kosova neprihvatljivo i da predstavlja gaženje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, dotle vlada Srbije ocenjuje da nezavisno od toga hoće li se UNMIK saglasiti ili ne ono lokalne izbore održati u više od 20 opština na Kosovu.