Dostupni linkovi

Visoki zvaničnik Hamasa: Očekujem prekid vatre u roku od jednog ili dva dana


Rakete iz Gaze lansirane u pravcu Izraela, 18. maj

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da očekuje da će Izrael i militanti iz Gaze postići prekid vatre "u roku od dan ili dva".

„Mislim da će tekući napori u vezi sa prekidom vatre uspeti“, rekao je politički zvaničnik Hamasa, Moussa Abu Marzouk, libanskoj TV al-Maiadeen, prenosi BBC.

„Očekujem da će prekid vatre biti postignut u roku od jednog ili dva dana, a biće na osnovu zajedničkog sporazuma”, dodao je.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u sredu da je "odlučan da nastavi" sve dok "izraelskim građanima ne budu uspostavljeni mir i sigurnost".

U četvrtak rano ujutru izvedeno je više od 100 izraelskih vazdušnih napada na Hamasovu infrastrukturu na severu Gaze. Izrael je saopštio da je gađao "višecevna raketna mesta za lansiranje i vazdušna odbrambena jedinjenja" koja pripadaju Hamasu.

Palestinski militanti uzvratili su raketnom vatrom na ciljeve u Izraelu. Raketne sirene mogle su se čuti u izraelskom gradu Beersheba i u oblastima u blizini granice s Gazom, dok su militanti iz Gaze ispaljivali rakete. Nema izveštaja o žrtvama.

Do sada je u Gazi ubijeno najmanje 227 ljudi, uključujući više od 100 žena i dece, prema ministarstvu zdravlja. Izrael je rekao da je među ubijenima u Gazi najmanje 150 militanata. Hamas ne daje brojke žrtava za borce.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje dece, saopšteno je iz medicinske službe. Izrael kaže da su militanti u Gazi na njegovu teritoriju ispalili oko 4.000 raketa.

Na Izrael i palestinske militante vrši se međunarodni pritisak da okončaju neprijateljstva.

Egipatski izvor iz sektora bezbednosti rekao je agenciji Reuters da su se dve strane načelno dogovorile o prekidu vatre nakon pomoći posrednika, ali da se pregovori još vode.

U sredu je predsednik SAD Joe Biden održao svoj četvrti poziv sa izraelskim premijerom od početka sukoba.

U izjavi koju je objavila Bela kuća navodi se: „Predsednik je premijeru preneo da je danas očekivao značajnu deeskalaciju na putu ka prekidu vatre“.

Poslednja ponuda za rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a kojom se poziva na prekid vatre, koju je pokrenula Francuska, nije uspela u sredu kada su SAD rekle da bi mogla "da potkopa napore za deeskalaciju".

Šta treba znati o Hamasu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Sukob je izbio 10. maja kada je Hamas ispalio rakete velikog dometa na Jerusalim nakon višesedmičnih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelske policije zbog deložacije nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu. Takođe su rakete ispaljene i kao odmazda zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini kompleksa džamije Al-Aksa za vreme muslimanskog meseca ramazana, kada je Izrael ograničio okupljanja.

XS
SM
MD
LG