Dostupni linkovi

Biden: Očekujem deeskalaciju danas, Netanyahu: Nastavljamo operaciju


Eksplozije u Gazi nakon zračnih napada Izraela, 18. maj
Eksplozije u Gazi nakon zračnih napada Izraela, 18. maj

Američki predsjednik Joe Biden rekao je premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu da odmah smanji napetost u sukobu sa Gazom "na putu" do prekida vatre, saopćila je Bijela kuća.

Četvrti poziv u sedam dana između dva čelnika uslijedio je nakon što su izraelski mediji citirali Netanyahua koji je rekao da ne može postaviti vremenski okvir za završetak neprijateljstava.

Biden se suočio sa sve većim pritiskom čak i od strane kolega demokrata da preuzmu aktivniju i istaknutiju ulogu u posredovanju u prekidu vatre između Izraela i militantne grupe Hamas.

"Dva čelnika imali su detaljan razgovor o tome šta se dešava u Gazi, napretku Izraela u umanjivanju sposobnosti Hamasa i drugih terorističkih elemenata, te kontinuiranim diplomatskim naporima regionalnih vlada i Sjedinjenih Država", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima u kratkoj izjavi u predsjedničkom avionu Air Force One.

"Predsjednik je premijeru prenio da danas očekuje značajnu deeskalaciju na putu do prekida vatre," dodala je Jean-Pierre.

U izjavi objavljenoj ubrzo nakon njenih komentara, Netanyahu je rekao: "Odlučan sam da nastavim ovu operaciju dok se ne postigne cilj - da vratim tišinu i sigurnost vama, građanima Izraela," prenosi Reuters.

Šta treba znati o Hamasu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Palestinski zdravstveni službenici rekli su da su 223 osobe ubijene u 10 dana zračnih napada, dok su izraelske vlasti navele da je broj žrtava 12.

Kao odgovor na Bajdenov poziv za deeskalaciju, glasnogovornik Hamasa Hazem Qassem rekao je da oni koji žele uspostaviti mir moraju "natjerati Izrael da okonča svoju agresiju u Jerusalemu i bombardovanje Gaze".

Qassem je rekao za Reuters da “ako okupatori zaustave agresiju na narod Jeruaalema i okončaju bombardovanje Gaze, može biti mjesta za razgovor o aranžmanima za ponovo uspostavljanje mira".

Gaza: Život u ruševinama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Sukob je izbio 10. maja kada je Hamas ispalio rakete velikog dometa na Jerusalem nakon višesedmičnih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelske policije zbog deložacije nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jerusalemu. Također su rakete ispaljene i kao odmazda zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini kompleksa džamije Al-Aksa za vrijeme muslimanskog mjeseca ramazana, kada je Izrael ograničio okupljanja.

XS
SM
MD
LG