Dostupni linkovi

Zuckerberg se izvinio Evropljanima za 'nanesenu štetu'


Mark Zuckerberg

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg (Zakerberg) se izvinio Evropljanima zbog uloge ove društvene mreže u skandalu Cambridge Analytica i zbog toga što je bilo moguće nastajanje i širenje lažnih vesti na Facebooku. On se izvinio što je njegova platforma korišćena "da bi se nanela šteta".

Zuckerberg je bio na saslušanju u sedištu Evropskog parlamenta (EP) gde se sastao sa predsednicima najvažnijih parlamentarnih grupa u ovoj instituciji.

Veliko interesovanje za ovaj događaj je učinilo da se po prvi put sastanak predsednika političkih grupa emituje uživo na internetu.

Bez obzira na oštra pitanja i relativno dugačko izlaganje Zuckerberga, većina učesnika ovog saslušanja je na kraju, izrazila negodovanje zbog nedovoljno jasnih odgovora od strane osnivača Facebooka.

Naime, format saslušanja je bio takav da su svi predstavnici odjednom postavili po nekoliko pitanja i na kraju runde pitanja, Zuckerberg je počeo sa odgovorima čime mu je praktično omogućeno da bira na koja će pitanja odgovoriti.

Nedostajali su odgovori na pitanja da li želi da se pamti kao genije (poput Steve Jobsa [Stiv Džobs] ili Billa Gatesa [Bil Gejts]) ili kao "neko ko je stvorio digitalno čudovište".

Takođe, nije dat odgovor na pitanja koja se tiču sumnjivih profila ili Facebook monopola te kako će se koristiti podaci iz aplikacije WhatsApp.

Cambridge Analytica pod istragom zbog Facebooka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Ovo saslušanje je održano tri dana pre stupanja na snagu "Opštih pravila za zaštitu podataka" u Evropskoj uniji čime će se regulisati obrada ličnih podataka od strane pojedinaca, kompanije ili organizacije.

Od 25. maja, kada pojedinac koristi lične podatke van lične sfere (poput socio-kulturnih ili financijskih aktivnosti) onda je taj pojedinac obavezan da poštuje zakon o zaštiti podataka.

Mark Zuckerberg je obećao da će Facebook biti u potpunosti u skladu sa novi evropskim zakonom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG