Dostupni linkovi

Žrtve iz Prozora najavljuju žalbu na presudu Doliću


Ilustracija
Ilustracija
28. aprila Sud BiH izrekao je oslobađajuću prvostepenu presudu Darku Doliću za zločine u Prozoru, nekadašnjem pripadniku diverzantsko – izviđačkog voda ''Jastrebovi'' Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je bio osumnjičen za zlostavljanja, pljačkanja i silovanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Sudsko vijeće Državnog suda kazalo je da je “usljed nedostatka dokaza” Dolić oslobođen krivice da je u julu i augustu 1993. godine učestvovao u pljačkanju i maltretiranju civila u selu Družinovići u blizini Prozora.

To je prvi proces koji se vodio pred Sudom BiH za zločine u toj opštini. Nakon njegovog okončanja, žrtve su razočarane presudom.

Predsjednik Udruženja logoraša Prozor, Suljo Kmetaš, koji je prisustvovao izricanju presude nije krio razočarenje.

„Žalosno je da je Sud donio takvu presudu jer nije uzeo ama baš niti jednu izjavu žrtava koje su identifikovale tu osobu. Svaka od žrtava je identifikovala tu osobu, međutim, Sud nije uzimao to u razmatranje, već su uzimali navodno dokaze odbrane da je došlo do zamjene identifikacije osobe, što nije tačno. Ali, eto, mi ćemo ići dalje, znači – ima žalba. Na ovome neće biti kraj. Nadam se da će u konačnosti biti osuđen zločinac koji je to uradio“
, kazao je Kmetaš.
Kmetaš: Žalosno je da je Sud donio takvu presudu jer nije uzeo ama baš niti jednu izjavu žrtava koje su identifikovale tu osobu.

U Prozoru je prema podacima ovog udruženja više od 900 Bošnjaka zarobljeno i odvedeno u logore. Desetinama se gubi svaki trag.

O tome svjedoči i Salih Ruvić koji je svjedočio pred Haškim tribunalom u predmetu Prlić i ostali.

„Kad je počelo od proljeća '93 pa do sredine septembra '93, sa naše opštine u logore su odvedena – evidentirana – 952 Bošnjaka. Za 63 nestala ne zna im se ni gdje su im kosti. Najodgovorniji čovjek za zločine u Prozoru u to vrijeme od strane HVO-a je gospodin Željko Šiljeg koji je bio komandant. Danas se sudi ljudima po komandnoj odgovornosti, znači, bitno je utvrditi ko su nosioci, ko su naredbodavci. Čim bi se uhapsio jedan od njih, drugi bi propjevali“
smatra Ruvić.

„Mlatili su me. Kad me bace u nesvijest, stave me pod česmu, pa ponovo. I tako, sve jedno po jedno. Smjenjivalo se njih dvadeset i pet, a najgori od svih je bio Matković Zoran, policajac iz Čapljine koje je nas nazivao „specijalci bokserice“. Osim toga, ovdje, u Prozoru, ubijeni su mi dvojica amidža i strina, brat, stariji od mene, i otac. 19. juna. Oca su mi doveli u stan, ubacili ga, da umre“,
prisjeća se
Enes Hodžić koji je preživio torture logora koje su držali pripadnici HVO-a.

Žrtve sreću dželate


Elvedina Nevenović
imala je nepunih 16 godina kada je odvedena u logor.

„Bila sam dolje, u Lištici, 23 dana. Onda su nas prebacili na Heliodrom. Dolje sam bila četiri mjeseca i sedamnaeset dana. To sve skupa što sam bila. Onda smo krenuli za Jablanicu i uhvate nas gore na planini. E, tu je bilo svega i svačega. Tukli nas. Uho mi htjeli odrezati. Ma nema šta nije bilo“,
priča Nevenović.

Hrinić: Mi još imamo 57 nepronađenih. Niti znamo gdje su pokopna mjesta, ni gdje se nalaze skeletni ostaci.
Safija Hrinić
iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih Bošnjaka ''Prozor 92-95'' izgubila je muža 1993. godine. Kaže da 17 godina od zločina još uvijek nisu pronađene kosti mnogih Bošnjaka.

„Mi još imamo 57 nepronađenih. Niti znamo gdje su pokopna mjesta, ni gdje se nalaze skeletni ostaci“
, kaže Hrinić.

Iako prema podacima Suda BiH ima oko 90 osumnjičenih za zločine u opštini Prozor, pred domaće sudove do sada je izveden samo Darko Dolić, čija odbrana je u prvostepenom postupku uspjela dokazati da je riječ o pogrešnom identitetu.

Pred Haškim tribunalom trenutno je u toku suđenje šestorici bivših lidera Hrvatske republike Herceg –Bosne za zločine počinjene od 1992-93. godine na području opština Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Čapljina i Vareš.

Prema dosadašnjim podacima pred Haškim tribunalom su još 24 predmeta za zločine na ovom području, a žrtve, dok čekaju procesuiranje, i danas viđaju svoje dželate, kaže predsjednik Udruženja logoraša Prozor Suljo Kmetaš.

„Nažalost, i Tužilaštvu i Sudu – da je tek jedan bio, eto – oslobođen, a dosad nije ništa uradilo na tom planu. Ima nekoliko pripremljenih optužnica, ali su svi oni u Hrvatskoj, nedostupni su pravosuđu. A žrtve se sreću u gradu s njima. Teško je sve to pričati, ali tako je kako jest. Idemo dalje, borićemo se“,
poručuje Kmetaš.

PLP - Pregled najaktuelnijih događaja u protekloj sedmici

Pregled najaktuelnijih događaja u protekloj sedmici

U Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji, počela je regionalna kampanja, tokom koje će biti prikupljano milion potpisa podrške za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ. Kampanja će trajati do 6. juna.

U Sudu BiH počeo je glavni pretres u predmetu Veselin Vlahović, koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlahović, kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, opštine Novo Sarajevo.

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Štuca iz Osijeka zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenog na području Bosanskog Broda. Optuženi Ante Štuc trenutno nije dostupan organima pravosuđa.

Pripadnici Sipe na području Laktaša uhapsili su Radovana Klepića zbog sumnje da je u novembru 1992. godine počinio ratni zločin protiv stanovništva u mjestu Kamengrad u opštini Sanski Most.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Stanko Vujanović osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrdilo je provostepenu presudu u predmetu Predrag Bastah i Goran Višković za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici. Predragu Bastahu Sud je izrekao kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, a Goranu Viškoviću kaznu zatvora u trajanju od 18 godina.

U Sarajevu je održan sastanak Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Na sastanku je izražena zabrinutost zbog nepridržavanja rokova koji su zacrtani Državnom strategijom.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG