Dostupni linkovi

Zaev obećao borbu protiv kriminala, čeka se raspored resora u budućoj vladi


Sastanak čelnika SDSM i DUI, Zorana Zaeva i Ali Ahmetija, radi formiranja Vlade, Skoplje

Prioriteti nove Vlade biće neselektivna i dubinska borba sa kriminalom i korupcijom, rešavanje problema u pravosuđu, provera novca i kapitala svakog funkcionera, privlačenje stranih investicija, životna sredina i veće kazne zagađivačima, a glavni prioritet ostaje borba protiv korona virusa.

Ovo je istakao mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev, posle objavljivanja da je postignut dogovor između njegovog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija o parlamentarnoj većini, formiranju nove Vlade i o podeli ministarstava.

Ipak, Zaev nije precizirao ko će voditi resore u novoj Vladi, odnosno koja će partija dobiti određena ministarstva.

"Ova odluka biće konačna kada je potvrde organi i tela partija. Kadrovski potencijal je u fazi odlučivanja i verujem da će biti pozitivno primljen od građana", rekao je Zaev, ističući da je dogovoreno da nova Vlada bude sa punim, četvorogodišnjim mandatom.

Dogovorom koji su obznanili Zaev i Ahmeti, a treba biti potvrđen u partijskim organima, Vladina većina u 120-očlanom parlamentu imaće 62 poslanika, jer je SDSM sa njegovom koalicijom osvojio 46 mandata, a DUI ima 15 poslaničkih mesta.

U Vladinoj koaliciji je i Demokratska partija Albanaca, koja ima jednog poslanika u Sobranju.

Sednica u roku od 15 dana

U Poslovniku Parlamenta se navodi da se sednica za izbor Vlade održava u roku od 15 dana od dana prijema predloga za sastav Vlade i programa za njen rad.

Zaev je izrazio nadu da će Talat Džaferi (Xhaferi), koji će u skladu sa dogovorom ponovo biti predsednik Sobranja, zakazati tu sednicu odmah kada dogovor prođe u partijskim organima.

Prema Ustavu, sastav i program za rad nove Vlade predlaže mandatar, u ovom slučaju Zoran Zaev, a izabrana je ako za nju glasa većina od ukupnog broja poslanika ili najmanje 61.

Prevremeni parlamentarni izbori održani su 15. jula, a predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je 13. avgusta dodelio mandat za formiranje nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu.

Kakav je stav opozicije?

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE je u saopštenju istakla da je nova koalicija Zaev-Ahmeti nastavak "starih navika, kriminala i korupcije".

"Jedini i najveći zajednički imenitelj koaliranja su kriminal i laž. Podsećamo da je Zaev pre izbora rekao da DUI ne vredi ni pet para, a da je DUI tvrdio da je SDSM kriminalac", navodi se u saopštenju VMRO DPMNE.

U opozicionim partijama Albanaca, Alijansa za Albance i Alternativa, smatraju da će ova vlada biti nelegitimna i da se radi o prevari.

"DUI vara, jer je prekršio predizborno obećanje o Albancu - premijeru, a SDSM vara jer je pre izbora tvrdio da ni u kom slučaju neće formirati koaliciju sa DUI", ističe se u saopštenju.

Ocene analitičara

Parlamentarna većina je tanka i biće relativno izazovno uspostaviti ozbiljnije reforme, tvrdi analitičar Aleksandar Kržalovski iz Makedonskog centra za međuetničku saradnju.

"Ako hoćete promeniti stvari, ne možete nastaviti da ih radite na isti način. To je jedna stara mudrost koja važi i u ovom slučaju", dodaje on.

"Ovo je potpuno ista koalicija i kombinacija i ne bih se iznenadio da mnoga ministarska mesta budu popunjena od istih ljudi. Tako da mislim da se teško može očekivati nešto drastično različito i novo u funkcionisanju Vlade od onoga što je do sada bilo praksa", reči su Kržalovskog.

XS
SM
MD
LG