Dostupni linkovi

Znanstvenici otkrili lijek koji donosi novu nadu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američki i njemački znanstvenici otkrili su novi antibiotik, teixobactin, koji kod miševa uspijeva izliječiti i vrlo jake infekcije, ne nailazeći pritom na presnažan otpor bakterija, što je potencijalno nov način hvatanja u koštac s opasnim i rezistentnim superbakterijama poput MRSA-e.

Znanstvenici tvrde da bi se antibiotik, koji tek treba testirati na ljudima, jednog dana mogao koristiti u liječenju superbakterije MRSA-e (skraćeni naziv za meticilin rezistentni Staphilococus aureus), kao i turberkuloze za što se danas koristi kombinacija lijekova koji često imaju štetne nuspojave.

Daje nadu

"Otkriće novoga sastojka obećava i daje nam nadu da ćemo s uspjeti uhvatiti u koštac s brojnim patogenim bakterijama", rekla je Kim Lewis, profesorica na američkom Northeastern University i suosnivačica tvrtke NovoBiotic Pharmaceuticals koja je patentirala teixobactin.

Lewis je surađivala sa znanstvenicima s njemačkog Sveučilišta u Bonnu i s jednom britanskom tvrtkom za lijekove, a informacija je objavljena u časopisu Nature.

Nova generacija lijekova

Njezina suradnica dr. Tanya Schneder objasnila je da teixobactin spada u novu generaciju lijekova koji uspijevaju uništiti bakteriju na način da potpuno razbiju njezine stanične stijenke što omogućuje prodor supstancije u bakteriju.

Otpornost bakterija na antibiotike može biti njihova prirodna osobina ili je stječu tijekom razvoja - mutacijom vlastite DNK ili stjecanjem gena rezistencije od drugog izvora. One se razmnožavaju vrlo brzo zbog čega se i brzo prilagođavaju novim uvjetima i opasnostima, među kojima je antibiotik.

Razvijaju obrambene mehanizme često mijenjajući i strukturu u vlastitoj stanici na koju se veže antibiotik. Superbakterije razvijaju rezistentnost na način da razbiju molekulu antibiotika i učine je bezopasnom ili promijene staničnu opnu tako da antibiotik više ne može prodrijeti u unutrašnjost stanice.

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju pozdravili su objavljene rezultate uz napomenu da će na kraju biti ključno istraživanje teixobactina na ljudima.

XS
SM
MD
LG