Dostupni linkovi

Zelenski kaže da povratak Zmijskog ostrva mijenja situaciju u Crnom moru


Zmijsko ostrvo se nalazi u Crnom moru pripada Ukrajini i igra važnu ulogu u ukrajinskim teritorijalnim vodama
Zmijsko ostrvo se nalazi u Crnom moru pripada Ukrajini i igra važnu ulogu u ukrajinskim teritorijalnim vodama

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da povratak Zmijskog ostrva pod ukrajinsku kontrolu značajno mijenja situaciju u Crnom moru.

Zelenski je u video obraćanju kasno 30. juna rekao da razvoj događaja ne garantuje sigurnost ili da se Rusija neće vratiti, ali značajno ograničava rusko djelovanje.

"Nesumnjivo, glavna riječ danas je zmija, rekao je on, zahvalivši ukrajinskoj obavještajnoj službi, vojnicima i pilotima na njihovoj ulozi u oslobađanju ostrva i ponovo obećavajući da će vratiti teritoriju koju ruske snage okupiraju.

“Korak po korak ćemo ih istisnuti iz našeg mora, iz naše zemlje, s našeg neba”, rekao je Zelenski.

Moskva je ranije odgovorila na tvrdnju Ukrajine da su istjerai ruske trupe sa Zmijskog ostrva. Rusko ministarstvo odbrane negiralo je da su otjerani i nazvalo povlačenje "gestom dobre volje" kako bi pokazalo da zemlja ne ometa napore da se dozvoli izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Kontrola nad Zmijskim ostrvom, koji se nalazi oko 40 kilometara od ukrajinske obale, omogućila je Rusiji da ugrozi pomorske puteve koji vode do i od Odese, glavne ukrajinske luke za isporuku žita u svijet.

Ostrvo je postalo simbol otpora Ukrajine na početku rata kada su graničari stacionirani na njemu odbili ruske zahtjeve da se predaju ili umru, a njegov povratak pod ukrajinsku kontrolu smatra se velikom pobjedom.

Zmijsko ostrvo, mali komad zemlje sa velikom ulogom u ukrajinskom ratu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Ruske trupe su koristile Zmijsko ostrvo za snabdevanje svojih snaga protivbrodskim i protivavionskim projektilima, kao i radarskim sistemima. Ministarstvo odbrane je saopćilo da je do "gesta dobre volje" došlo nakon što su vojnici koji su tamo stacionirani izvršili sve dužnosti koje su im bili zaduženi.

Mason Clark, analitičar Instituta za proučavanje rata, rekao je da je ukrajinsko protjerivanje ruskih snaga sa Zmijskog ostrva značajno postignuće za Kijev i važan poraz Rusije.

On je napomenuo da Rusija nije ukinula blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i njene flote, te da kopneni protivbrodski sistemi na Krimu i u oblasti Hersona i dalje mogu ugroziti brodove koji plove u Odesu.

“Ako bi Putinova izjava da je rusko povlačenje predstavljalo ‘gest dobre volje’ bila stvarna, on bi ukinuo blokadu i garantovao sigurnost neutralnih brodova za i iz Odese“, rekao je Klark. "Ako to ne učini, onda se svijet mora suočiti sa realnošću da Putin još uvijek drži važan dio svjetske zalihe hrane kao taoca."

Zmijsko ostrvo je oduvijek imalo strateški značaj. Još u sovjetska vremena tamo je bila vojna baza pa su se zadržali helidrom i dvije platforme uz koje mogu pristati i veliki ratni brodovi s gazom do osam metara.

Ostrvo je decenijama bilo zabranjena zona koju je mogla koristiti samo vojska. Zmijsko ostrvo je bilo jedan od prvih ciljeva prvog dana agresije.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je preko 5,4 miliona osoba napustilo ratom zahvaćenu zemlju, a hiljade ljudi je poginulo.

XS
SM
MD
LG