Dostupni linkovi

Zlatna palma za "Drvo života"


S leva: Dede Gardner producent filma Terensa Malika "Drvo života" (Zlatna palma), Pabla Giorgelli argentinski reditelj filma "Las Acacias" (Zlatna palma za kameru), Malikov je producent Bil Pohlad i francuski glumac Žan Dižarden (najbolji glumac)
S leva: Dede Gardner producent filma Terensa Malika "Drvo života" (Zlatna palma), Pabla Giorgelli argentinski reditelj filma "Las Acacias" (Zlatna palma za kameru), Malikov je producent Bil Pohlad i francuski glumac Žan Dižarden (najbolji glumac)
Film „Drvo života” (The Tree of Life) osvojio je „Zlatnu palmu” 64. Kanskog festivala dok je njegov najveći konkurent, Pedro Almodovar opet ostao praznih ruku.

U filmu američkog reditelja Terensa Malika igraju Bred Pit, Šon Pen i Džesika Čestejn.

U trci za Zlatnu palmu bilo je 20 ostvarenja a Malikov film, koji je žanrovski svrstan u dramu sa elementima fantazije, bio je od starta festivala proglašavan za najvećeg favorita.

Malik je u 35-godišnjoj karijeri snimio sam pet filmova, uključujući ostvarenja "Dani raja", "Tanka crvena linija" i "Novi svet". Malik i Pen sarađivali su na filmu "Tanka crvena linija", koji je Maliku doneo nominacije za Oskara za režiju i adaptirani scenario.

Američki reditelj nedavno je dovršio snimanje romantične drame sa Benom Aflekom i Rejčel Makadams koja još nema naziv.

Ipak, nagrada za najboljeg reditelja otišla je u ruke Danca Nikolasa Vindinga Rafna koji se u Kanu predstavio filmom "Drive".

Kirsten Danst je proglašena za najbolju glumicu za ulogu depresivne žene u filmu "Melanholija" (Melancholia), kontroverznog danskog reditelja, 55-godišnjeg Larsa fon Trira, koji je podigao veliku prašinu na ovogodišnjem festivalu posle izjave da je nacista i Hitlerov simpatizer. Fon Trir je to rekao u šali, ali organizatori su ga proterali sa festivala.



Nagradu za najboljeg glumca dobio je Francuz Žan Dižarden za ulogu glumca nemih filmova u ostvarenju "The Artist" Mišela Hazanavisijusa.

Braća Darden i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan ravnopravno su podelili Gran pri, drugu po važnosti nagradu kanskog festivala, za filmove "Dečak sa biciklom" i "Bilo jednom u Anatoliji".

Predsednik žirija Robert De Niro saopštio je pobednika treće nagrade festivala, nagrada žirija, koja je pripala sumornoj drami "Policija" francuske rediteljke i glumice Majven.

Nagrada za najbolji scenario pripala je filmu "Fusnota" (Footnote) Izraelca Džozefa Sedara, koji nije bio prisutan na ceremoniji uručivanja nagrada.
XS
SM
MD
LG