Dostupni linkovi

Zlatna povelja mira „Istina i pravda“ za Fincija i Sejdića


Dervo Sejdić i Jakob Finci na dodjeli nagrada, 29. januar 2013.
Dervo Sejdić i Jakob Finci na dodjeli nagrada, 29. januar 2013.
U Sarajevu su u utorak uveče dodijeljena priznanja Internacionalne lige humanista. Stalni komitet Lige donio je odluku da se Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću dodijeli Zlatna povelja mira „Istina i pravda“ sa plaketom i značkom, za neprocjenjiv doprinos u zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, te demokratskom razvoju i jačanju ugleda Bosne i Hercegovine u očima međunarodne javnosti.

Zlatna plaketa „Novinar - publicista desetljeća“ sa značkom uručena je Adilu Kulenoviću za ostvarene visoke rezultate u novinarsko-publicističkoj djelatnosti i odbrani istine o Bosni i Hercegovini. Priznanje Zlatna povelja „Novinar - humanista desetljeća“ dobio je Zekerijah Smajić za doprinos misiji Internacionalne lige humanista.

Zdravko Šurlan, generalni sekretar Lige, odluke o dodjeli priznanja obrazložio je sljedećim riječima:
Sa dodjele nagrada Internacionalne lige humanista
Sa dodjele nagrada Internacionalne lige humanista

„Gospoda Sejdić i Finci se zalažu da konačno dobijemo Bosnu i Hercegovinu koja će biti država ravnopravnih naroda. Put za koji se oni bore je put kakav nam treba. Sejdić i Finci zaslužuju ovu nagradu. S druge strane, kada smo tražili primjer, kakav bi novinar od profesije trebao biti, odgovor smo pronašli u dvojici – Zekerijahu Smajiću i Adilu Kulenoviću. U svojim brojnim intervjuima Kulenović, vrlo etički i profesionalno opredijeljen, govorio je o istini ove zemlje. Smajić nas, pak, stalno upoznaje sa zahtjevima koje od nas traži Evropska unija. Gospodine Smajiću, hvala Vam jer sam mnogo naučio od Vas o evropskim integracijama.“

Romski aktivist, Dervo Sejdić, na ceremoniji dodijele priznanja Internacionalne lige humanista pojasnio je da mu ova nagrada znači veliki podstrek u svemu što namjerava dalje činiti na polju ostvarenja ravnopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine, a u sklopu toga na ravnopravnosti Roma i romske zajednice u BiH.

„Ovo priznanje je istovremeno i obaveza koju ću nositi do onog momenta dok presuda iz Strazbura u slučaju 'Sejdić i Finci' ne bude provedena u Bosni i Hercegovini“, istakao je Sejdić.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, zahvalan na nagradi Lige, prisutnima je rekao da vjeruje da će Bosna i Hercegovina izaći iz krize i provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava.

„Sejdić i Finci itekako guraju BiH ka Evropi, a protiv implementacije ove presude su, ustvari, oni koji su protiv Bosne i Hercegovine, jer njena neimplementacija znači da BiH kao država ne može da postoji pošto ne može poštovati osnovna ljudska prava, a takve države nema u Evropi, a rijetke su i u svijetu“, pojašnjava Finci.

Laureat Zekerijah Smajić ističe da priznanje Lige doživljava kao nagradu za životno djelo.

Zekerijah Smajić i Adil Kulenović na dodjeli nagrada, 29. januar 2013.
Zekerijah Smajić i Adil Kulenović na dodjeli nagrada, 29. januar 2013.
„Svakodnevno ukazujem na etiku. Ali dekadencija morala na globalnom planu dovela je do svih problema koje danas proživljavamo - od ekoloških do ekonomskih. Preda mnom je još vremena. Potrudiću se da i tu ogromnu bolest ovoga društva premostimo, te da se vratimo u one kanone na kojima svijet mora da počiva, a to je moral“, istakao je Smajić.

Novinar, osnivač i trenutni sekretar Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Adil Kulenović, na ceremoniji u Sarajevu je rekao:

„Najradije se sjećam onih ocjena kada su, neposredno nakon reintegracije grada Sarajeva, oni normalni ljudi sa obje strane ratišta govorili da su im RTV 99 i Krug 99, u najtežim vremenima i iskušenjima, pružali nadu - da je rat samoodstupanje od univerzalnih vrijednosti zajedničkog života, a obnova tih vrijednosti jedina garancija trajnog mira i prosperiteta za sve.“

Priznanja Internacionalne lige humanista dodjeljena su u sklopu dvaju projekata pod nazivom – „Kuda vodi put do pravde” i „Mir, mediji i istina”.

Svečanosti dodjele priznanja prisustvovale su brojne istaknute ličnosti, među kojima i visoki predstavnik Valentin Inzko, te šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher Burton.
XS
SM
MD
LG