Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konačno će se saznati kako je nastao život na Zemlji?


Ilustracija

Izvor: BBC

Naučnici su na Grenlandu otkrili stijene stare 3,7 milijardi godina u kojima su pronađeni tragovi jednoćelijskog života. Kako kažu, postoji vjerovatnoća da se konačno sazna kako je nastao život na Zemlji.

Najstariji dokaz o nastanku života na našoj planeti pronađen je na Grenlandu u formaciji Isua, zahvaljujući klimatskim promjenama koje su dovele do topljenja snijega i otkrivanja dosad nepoznatih stijena.

Život na Zemlji se pojavio 300 miliona godina ranije nego što se misli. Nedavno pronađeni fosili datiraju od prije 3,7 milijardi godina i najmanje su 220 miliona godina stariji od bilo kojih ranije otkrivenih fosila.

Očekuje se da novootkriveni fosili pruže opipljive dokaze o drevnim živim organizmima, kao i da daju dokaze o sličnim oblicima života na drugim planetama, kao što je Mars.

Prema riječima astrobiologa NASA Abigejl Elvud, stene sa Grenlanda mogle bi da budu od pomoći naučnicima kada budu stigli prvi uzorci sa Marsa.

Tim sastavljen od australijskih i britanskih naučnika, koji je objavio rezultate istraživanja u časopisu "Nature", vjeruje da su fosilni ostaci zapravo stromatoliti, brežuljaste strukture koje stvara fotosintetička bakterija.

Ovo otkriće podržava teoriju da je život na Zemlji počeo da se razvija ubrzo pošto je i sama planeta nastala, prije četiri i po milijarde godina.

"Dokazi o postojanju jednoćelijskog života samo 800 miliona godina poslije velikog praska su fascinantni. Ovo nam sugeriše da bi mikrobiotički život mogao da evoluirala i na drugim planetama", navodi Elvud.

XS
SM
MD
LG