Dostupni linkovi

Na šta porodice s Kosova najviše troše novac?


Ilustrativna fotografija.
Ilustrativna fotografija.

Tokom 2022. godine porodice na Kosovu su u prosjeku potrošile preko 8.100 eura na prehrambene proizvode, obrazovanje, zdravstvo, transport i druge usluge.

Podaci koje je krajem septembra objavila Agencija za statistiku Kosova pokazuju da se najveći dio kućnog budžeta izdvaja za kupovinu prehrambenih artikala.

Prošle godine su kosovske porodice trošile, u prosjeku, oko 300 posto više novca na hranu nego na stanovanje.

Podaci pokazuju da se vrsta prehrambenih artikala koje kosovska porodica kupuje, kao što su žitarice, meso, ulje, nije mnogo mijenjala tokom godina.

Ali inflacija i porast cijena hrane doveli su do toga da se, prvi put od najmanje 2003. godine, više od 50 posto budžeta troši na hranu.

Od svih kategorija navedenih u izvještaju Agencije za statistiku Kosova, najmanje novca je potrošeno na obrazovanje.

Činjenica da je javno školovanje u zemlji besplatno utiče na nizak iznos koji se izdvaja za obrazovanja. To znači da nema velikih razlika u troškovima između porodica koje žive na selu i onih u urbanim sredinama.

Međutim, razlika u troškovima se uočava kada se porodični budžet analizira prema stepenu obrazovanja nosioca domaćinstva. Porodice čiji je nosilac visoko obrazovan troše znatno više novca na hranu.

Prosječna plata na Kosovu je 520 eura, a minimalna između 130 i 170 eura. U augustu 2022. inflacija na Kosovu iznosila je 13 posto, dok je prošlog augusta iznosila 3,2 posto.

XS
SM
MD
LG