Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici: Život zaista prođe pred očima prije smrti


Tvrdnja da ljudima neposredno pred smrt ispred očiju "prođe" čitav život sada je dobila i naučnu podršku. Istraživači sa Univerziteta Hadasah u Jerusalemu kažu da je taj fenomen, ili bar nešto veoma slično, izuzetno česta pojava.

Fenomen koji se naziva LRE (life review experience, tj. iskustvo pregledanog života) ipak ne izgleda kao u holivudskim filmovima i slike koje vide ljudi na samrti nisu poređane hronološki.

U pitanju je "bombardovanje" mozga nizom iskrivljenih sjećanja, nabijenih emocijama.

"U pitanju je super-koncentat mentalnih procesa koji se odvijaju svakog dana", navedeno je u istraživanju, prenosi Newser.

Naučnici su analizirali sedam slučajeva LRE i dobili su različita svjedočenja, ali su sva imala zajedničku karakteristiku - osjećaj emocija iz tuđe perspektive.

"Vidio sam te stvari koje se tiču mog oca, a on je meni govorio o svom djetinjstvu i koliko mu je bilo teško", navodi se u jednom od svjedočenja.

Naučnici kažu da će nastaviti da istražuju ovaj fenomen, a sada vjeruju da su u pitanju "kratki spojevi" u mozgu prouzrokovani sve manjim dovodom kiseonika.

XS
SM
MD
LG