Dostupni linkovi

Život kroz objektiv migranata


Jedan od radova migranata i izbeglica na izložbi u Subotici
Jedan od radova migranata i izbeglica na izložbi u Subotici

“Život kroz objektiv migranata u Srbiji” naziv je izložbe otvorene u galeriji Likovni susret u Subotici. Autori fotografija su migranti i izbeglice, privremeni žitelji prihvatnog centra u ovom gradu.

Subotica, smeštena na krajnjem severu Srbije, pre oko tri godine našla se na ruti stotina hiljada migranata i izbeglica koji su pokušavali da se domognu neke od zemalja Evropske unije. Prva od njih, Mađarska, je u međuvremenu podigla žičanu ogradu duž granice sa Srbijom zbog čega se ruta promenila ka Hrvatskoj.

Sa migrantima u Subotici: Strah od deportacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Autori radova koji su predstavljeni na izložbi prošli su obuke za izradu profesionalnih fotografija, koje je omogućila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pod okriljem Podrške Evropske unije - Upravljanje migracijama u Srbiji.

Predstavljeni su radovi dvadesetak autora vrlo različite životne dobi, od desetogodišnjaka, do onih sa pedeset i više godina.

“Ovo su moje fotografije”, pokazuje nam dvanaestogodišnja Masa Tadžiki iz Avganistana, sa kojm smo razgovarali na srpskom jeziku.

„To radim zato što mislim da je lepo baviti se fotografisanjem“, kaže ona. Živi u kampu sa roditeljima i braćom, ali je njihov krajnji cilj i želja, kako nam je otkrila, da stignu do Švajcarske.

Abed Tadžik ispred svog rada
Abed Tadžik ispred svog rada

Abed Tadžik je takođe iz Avganistana i ima samo deset godina. Mesto na ovoj izložbi je zaslužio fotografijom svoje majke.

„Napravio sam ove fotografije jer mislim da je lepo to raditi, sviđa mi se da fotografišem. A slikam sve – i prirodu i ljude i životinje, sve mi se dopada“, rekao nam je Abed.

Projektom se, između ostalog, želelo da se migrantima pruži mogućnost da kroz fotografiju kao medij izraze svoj doživljaj sveta i trenutka u kome su se našli, kaže Radmila Borozan iz IOM-a:

„Ovo jeste način da se poveže migrantska populacija sa lokalnom populacijom i da migranti predstave svoje viđenje Srbije, trenutka i života u kojem su sada i ovde. Teme fotografija su različite – od mrtve prirode, pejzaža, portreta ... Kroz njih su uspeli da unesu i mnogo svojih emocija. Kao krajnji rezultat ovog kursa nastalo je četrdeset izuzetnih radova, visokog kvaliteta koje smo objedinili u ovom izložbenom prostoru.“

„Većina autora nije više u Subotici. Nastavili su svoj put dalje, ali neki od njih su još ovde i radićemo sa njima. Vrlo je moguće da će mnogi od učesnika obuke biti zaintrigirani da kasnije počnu da koriste fotografiju u profesionalnom smislu, kao svoj životni poziv“, navodi Borozan.

Autori fotografija na izložbi
Autori fotografija na izložbi

Kurs fotografije vodili su profesionalni fotografi Adrijana Uršal i Slaven Gabrić, koji su izuzetno zadovoljni konačnim rezultatom.

„Desio se neverovatan spoj energije, želje za radom i učenjem i razmene ideja. Iako smo donekle bili ogranični kretanjem to nije uticalo na njihovu slobodu i kreativnost. Naprotiv, nastala je jedna veoma lična i emotivna serija fotografija, koje su puni odraz svakodnevice života u prihvatnom centru“, kaže Adrijana Uršal.

Slaven Gabrić napominje da je kurs, iako je reč o potpunim amaterima, ipak bio skoncentrisan na umetničku fotografiju.

„Time su dobili punu slobodu izraza i kroz svoje radove progovorili na sebi svojestven način o svom viđenju stvarnosti oko njih, pa i unutar sebe. Zadivljujuće da je neko sa tako malo predznanja stvorio neke tehnički tako zahtevne, a istovremeno izvanredne fotografije“, ocenjuje Gabrić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG