Dostupni linkovi

UN navode da su razgovori o obnovi ugovora o crnomorskom žitu u toku


Teretni brodovi natovareni žitom i drugim poljoprivrednim proizvodima napuštaju ukrajinske luke 31. oktobra 2022.
Teretni brodovi natovareni žitom i drugim poljoprivrednim proizvodima napuštaju ukrajinske luke 31. oktobra 2022.

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi saopštila je 17. marta da su u toku razgovori o obnovi sporazuma koji omogućava siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Ova inicijativa, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, između Rusije i Ukrajine prošlog jula, imala je za cilj da spreči globalnu prehrambenu krizu tako što će omogućiti da se ukrajinsko žito bezbedno izvozi iz tri ukrajinske luke tokom ruske invazije.

Dogovor ističe u subotu.

Kremlj je istog dana saopštio da Rusija produžava ugovor o crnomorskom žitu za 60 dana, ponavljajući prethodne izjave Ministarstva spoljnih poslova.

Ukrajina ne prihvata ovaj predlog. Saopštila je da se sporazum mora u potpunosti produžiti, prema postojećim uslovima, koji predviđaju produženje od 120 dana.

Kremlj je ranije kritikovao sporazum jer ne rešava prepreke izvozu hrane i đubriva Rusije. Portparol Dmitrij Peskov rekao je ranije da dogovor ne može da "stoji na jednoj nozi".

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama, Moskva je navela da su ograničenja njenih plaćanja, logistike i industrije osiguranja glavna prepreka u postizanju sporazuma.

Otkako su Rusija i Ukrajina 22. jula u Turskoj potpisale Inicijativu za crnomorsko žito koju podržavaju UN, milioni tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda izvezeni su iz ukrajinskih luka, što je pomoglo da se globalne cene hrane smanje.

Ukrajina i Rusija su i glavni globalni dobavljači žitarica i đubriva. Pre rata, Ukrajina je bila četvrti najveći svetski izvoznik kukuruza i peti najveći prodavac pšenice, glavni snabdevač siromašnih zemalja Afrike i Bliskog istoka koje zavise od uvoza žitarica.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG