Dostupni linkovi

Erdogan: Dogovor o izvozu ukrajinskog žita produžen za dva meseca


Ukrajina je bila jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica pre ruske invazije u februaru prošle godine
Ukrajina je bila jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica pre ruske invazije u februaru prošle godine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan najavio je u sredu, 17. maja dvomesečno produženje sporazuma prema kojem Ukrajina isporučuje žito preko Crnog mora na svetska tržišta.

"Uz napore naše zemlje, podršku naših ruskih prijatelja, doprinos naših ukrajinskih prijatelja, odlučeno je da se ugovor o crnomorskom žitu produži za još dva meseca“, objavio je Erdoan dan pre nego što je ugovor trebalo da istekne.

Rusija se složila da ne blokira brodove da napuste dve ukrajinske luke, rekao je Erdoan, izrazivši nadu da će sporazum biti "koristan za sve strane“.

On je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ukrajinskom Volodimiru Zelenskom i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu na njihovoj ulozi u produženju sporazuma.

Reakcije Kijeva i UN

Kijev je u sredu zahvalio Ujedinjenim nacijama i Turskoj nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan najavio dvomesečno produženje sporazuma.

"Inicijativa za crnomorsko žito je deblokirana i (i) nastavlja da važi“ do 18. jula, rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov na Tviteru.

On je rekao da je Kijev "zahvalan našim partnerima“ na njihovim naporima u "jačanju bezbednosti hrane“.


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je sporazum uz posredovanje Turske.

„Ovi sporazumi su važni za globalnu bezbednost hrane; ukrajinski i ruski proizvodi hrane svet“, rekao je Gutereš, istovremeno naglašavajući potrebu za sveobuhvatnijim, dugoročnijim sporazumom.

Ukrajina je bila jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica pre ruske invazije u februaru prošle godine, podseća agencija Frans pres (AFP).

Ruski ratni brodovi blokirali su ukrajinske crnomorske luke, zbog čega su cene hrane naglo porasle na globalnim tržištima i nesrazmerno pogodile najsiromašnije u svetu.

UN i Turska posredovali su u crnomorskom sporazumu na prvih 120 dana rata u maju 2022. kako bi pomogli u rešavanju globalne krize hrane koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu, jednog od vodećih svetskih izvoznika žitarica.

Ali sporazum je od tada periodično bio ugrožen, jer su se Rusija i Ukrajina mučile da se dogovore o njegovom obnavljanju pre isteka rokova.

Pokušaj Ukrajine da izvozi više svojih poljoprivrednih proizvoda kopnom izazvao je nesuglasice sa susednim zemljama EU u kojima su farmeri rekli da je cena njihovih proizvoda snižena.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG