Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi zimski sajam u Severnoj Mitrovici


Na sajmu izlaže 40 privatnih preduzetnika

U Severnoj Mitrovici je, uz podršku opštine, Regionalne Agencije za razvoj -Sever i Kancelarije Evropske unije, otvoren Prvi zimski sajam.

Cilj ove manifestacije je promocija privatnih preduzetnika iz mitrovačkog regiona i njihovih proizvoda, ali su na sajmu bili prisutni proizvođači i iz drugih delova Kosova - Čaglavice i Velike Hoče.

Miljana Bulatović, iz privatnog kulturnog centra Galerija Akvarijus, kaže da je sajam lepa prilika da svi Mitrovčani vide šta je rađeno u prethodne dve godine i pored toga da im se omogući kupovina suvenira po pristupačnim cenama.

"To su mali suveniri u vidu umetničkih slika, minijatura dostupnih za svaki džep", kaže Miljana za Radio Slobodna Evropa.

U ponudi je i lekovito bilje
U ponudi je i lekovito bilje

Dragan Radosavljević iz Sočanice dve decenije se bavi preradom lekovitog bilja i kaže da im nedostaje mala ekonomična sušara.

"Sami naši kupci i potrošači uverili su se u kvalitet nevena. Imamo nevenovo ulje, te kantarionovo, brano na visini od 1.200 metara", kaže Radosavljević.

Vlasnica cvećare iz Severne Mitrovice Majda Redžepagić izložila je sve vrste cveća koje je u prodaji u njenoj tek otvorenoj prodavnici, uz akcenat na kaktuse koji dominiraju, jer ih uzgajaju 40 godina.

"Već 40 godina moj muž to radi, imamo sve i svašta. Lepo je ovo - malo druženje, malo prodaja, svima koristi", kaže Majda.

Penzionerka iz Severne Mitrovice Ljiljana Milić izlaže slana peciva i slatke kolače i kaže da su ovakvi sajmovi značajni jer podstiču biznis.

"Da se čujemo i vidimo sa drugim preduzetnicima, a kad se iskustva izmešaju to mnogo znači", kaže Milić.

Vina iz podruma Velike Hoče izložila je jedna od brojnih vinarija.

Vlasnica zanatske pivare Pivdžan iz Gračanice Zorica Vorgučić kaže da je na Zimski sajam došla na poziv Opštine Severna Mitrovica i da ih je to iznenadilo, znajući da je učešće predviđeno za privrednike sa severa Kosova:

"Mi smo novi na tržitštu, počeli smo krajem leta i za nas je značajno što smo ovde u Mitrovici", navodi.

Zorica kaže da su novi na tržištu i da su sa proizvodnjom krenuli krajem leta. Za RSE objašnjava specijalnu tehnologiju proizvodnje, koja se razlikuje od industrijske.

"Proizvodimo i druga piva, u pitanju su ejlovi, ne lageri na koje smo inače navikli, to je nefiltrirano nepasterizovano pivo sa izuzetno kvalitetnim sirovinama koje uglavnom uvozimo, i umnogome se razlikuje od običnog industrijskog piva. Pre svega, ovo pivo se proizvodi od ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode, dok se industrijska piva uglavnom proizvode od kukurzne krupice, tako da je to jedna od prednosti ovog piva, drugačije je, puniji je ukus i mirisnije je", kaže ona.

Miha Pezelj ispred Kancelarije EU kaže da se kosovska ekonomija i dalje razvija i da postoje biznisi koji se suočavaju sa određenim poteškoćama, da EU podržava razvoj i unapređenje tih biznisa i da ovakvi događaji promovišu unapređenje njihovih proizvoda.

Na sajmu izlaže 40 privatnih preduzetnika, a građani će imati priliku da uživaju u kulturno umetničkom programu, degustaciji domaće hrane, rakije, vina, piva, a najmlađe će zabavljati animatori.

  • 16x9 Image

    Maja Fićović

    Novinarstvom se bavi od 1999. Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Prištini. Karijeru započela na radiju Kosovska Mitrovica, gde je danas glavna i odgovorna urednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG