Dostupni linkovi

Zima naterala beskućnike u prihvatilište


FOTOGALERIJA: Prihvatilište za odrasle u Beogradu

Jedna od najoštrijih zima u Srbiji poslednjih godina primorala je mnoge beskućnike da utočište potraže u Prihvatilištu za odrasle i stare u Beogradu. Jedina takva socijalna ustanova u glavnom gradu ovih dana je prepuna, jer je u nju smešteno 30 odsto više ljudi nego u isto vreme prošle godine.

Sobe i hodnici Prihvatilišta u Kumodraškoj ulici, koje predstavlja svojevrsnu hitnu pomoć za beskućnike, zakrčeni su krevetima i dušecima kako bi ova socijalna ustanova prihvatila sve one koji nemaju gde.

Kapacitet je 104 ležaja, a tamo je trenutno 144 ljudi. Većina ih dolazi sa ulice bežeći od hladnoće.

Rade Milanović (58) iz Beograda za RSE kaže da je stigao pre dva dana:



Tokom zime Prihvatilište u Kumodraškoj nikoga ne odbija, svako ko zakuca na njegova vrata dobija smeštaj, hranu i pomoć ljubaznog osoblja, pa su čak petina štićenika oni koji dolaze van Beograda, iz gradova širom Srbije.

U situaciji u kojoj, kako kažu zaposleni, „zidovi pucaju od gužve“ najteže je invalidima, kao što je Radiša Spasić (56) iz Zemuna:



Iako mesta ima malo nervoze nema, a najlepši trenuci za sve su gledanje televizijskog programa u sali nalik na nekadašnje vojničke menze. Vukosava Jovanović (44) kaže da neće ići nigde dok ne otopli:



Kroz Prihvatilište u Kumodraškoj 226a, poslednju adresu svih beskućnika Beograda, u 2011. godini prošlo je 1.600 ljudi.

Svake zime sve ih je više zbog čega su u planu proširenje kapaciteta i izgradnja novog objekta.
XS
SM
MD
LG