Dostupni linkovi

Srušen zid u Severnoj Mitrovici, EU pozdravlja primenu dogovora


Rušenje zida u Severnoj Mitrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Rušenje zida u Severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici srušen je potporni zid, koji će prema planu uređenja, biti zamenjen novom konstrukcijom, javila je reporterka RSE sa mesta događaja. Bez tenzija, za manje od sat vremena, dva bagera uklonila su zid. Prisutni su bili pripadnici Kosovske policije i veliki broj medija.

Dogovor o uklanjanju zida postigli su u subotu predstavnici Evropske unije, Srbije, Kosova i ambasade SAD.

Primena dogovorenog će doprineti slobodi kretanja, direktnim kontaktima među ljudima i, konačno, pomirenju: Federika Mogerini
Primena dogovorenog će doprineti slobodi kretanja, direktnim kontaktima među ljudima i, konačno, pomirenju: Federika Mogerini


Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, saopštila je povodom rušenja zida u Severnoj Mitrovici da "konstruktivna posvećenost koja se mogla videti u poslednje dve runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu daje rezultate".

Ona je rekla da će primena dogovorenog doprineti slobodi kretanja, direktnim kontaktima među ljudima i, konačno, pomirenju.

"Od uspešne implementacije dogovorenog korist će imati građani i severnog i južnog dela Mitrovice", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije sada je, više nego ikad, od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti dve strane u regionu i njihovom napredovanju na putu ka EU.

Mogerini je kazala da će EU nastaviti da, svojim snažnim angažovanjem, olakšava dijalog i da se raduje nastavku razgovora u Briselu.

Rušenju zida u Severnoj Mitrovici prisustvovala je Natalija Apostolova, specijalna predstavnica Evropske unije u Prištini. Ona je pohvalila Beograd i Prištinu za, kako je navela, uložene napore.

Smatram da je ovo dobar znak koji pokazuje da obe strane mogu da dođu do dogovora kada postoji politička želja. Nadam se da će sa istom političkom mudrošću rešavati nove probleme sa kojima će se susretati u bliskoj budućnosti i koje ćemo u saradnji sa međunarodnom zajednicom podržavati. Radujem se razgovorima o „Zajednici srpskih opština“ i nadam se da će biti u istom duhu kao što je i ovaj problem rešen. Nadam se dobrom rezultatu. Takođe bih želela da pohvalim napore mog kolege Amerikanca i drugih eksperata međunarodne zajednice kako bi se izbegli bezbednosni problem”.

Apostolova je rekla da će se otvaranje mosta desiti kada se projekat pretvaranja ulice Kralja Petra u Severnoj Mitrovici razvije u pešačku zonu razvije, i pratiće procedure koje trebaju da se urade.

"To će se desiti u bliskoj budućnosti. Mogu da vas uverim da će ovaj trg biti najbolji na celom Kosovu. Uveravam vas da neće biti novih zidova. Postojaće neophodne strukture koje će sprečiti da pešaci budu ugroženi saobraćajem kod kružnog toka. Izgledaće jako lepo i biće najbolje mesto koje mi pravimo našim projektom na Kosovu", rekla je specijalna predstavnica EU na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je u svojoj reakciji da Srbi i Albanci treba da grade mostove, a ne zidove.

"Zid na mostu u Mitrovici, koji razdvaja, je srušen. Slažem se sa Federikom Mogerni, mi moramo graditi mostove, a ne zidove. Dijalog deluje", napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

Premijer Kosova Isa Mustafa je na konferenciji za novinare, nakon rušenja zida, rekao da će se preostali deo trga izgraditi u skladu sa zakonima i planovima.

"Sve što smo uradili jeste rešavanje jednog unutrašnjeg problema putem unutrašnjih vlasti uz međunarodnu podršku. Nismo se takmičili snagom, nismo manifestovali populizam ni folklorizam. Mislim da su prevladale vrednosti i demokratsko ponašanje. Opština je delovala na osnovu sporazuma", kazao je Mustafa.


Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, naveo je u pisanom saopštenju, da "dogovor u vezi sa uređenjem okoline u neposrednoj blizini glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici doprinosi miru i bezbednosti građana.


To je, kako je naveo Jeftić u saopštenju, pomoglo spuštanju tenzija i otvorilo vrata nastavku razgovora o svim nerešenim pitanjima.

Na mestu srušenog zida će se, prema projektu, nalaziti biciklistička staza. Najavljeno je da će nova konstrukcija, koja će zameniti srušeni zid, biti uvučena dva metra prema unutrašnjosti pešačke zone, a njena izgradnja trebalo bi da počne u utorak 7. februara.


Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, naveo je u pisanom saopštenju, da će izgradnja nove betonske konstrukcije visine 70 a širine 120 centimetara garantovati bezbednost građanima.

Rušenju zida u Severnoj Mitrovici nisu prisustvovali lokalni zvaničnici, a sa obe strane mosta okupilo se pedesetak građana, uglavnom prolaznika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG