Dostupni linkovi

Kompanija Ziđin odustaje od istraživanja ruda na Kosmaju kod Beograda


Sedište kompanije Ziđin u Boru na istoku Srbije
Sedište kompanije Ziđin u Boru na istoku Srbije

Kineska kompanija „Ziđin" donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja više ruda na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju kod Beograda, navodi se u saopštenju te kompanije od 22. februara.

Istražno polje, prema navodima te kompanije, nalazi na teritoriji beogradskih opština Barajevo, Sopot i Voždovac.

"Odluka je doneta na osnovu analiza koje je kompanija Serbia Zijin Mining doo Bor intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja, zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije saopštili su 22. februara da su na zahtev kompanije "Serbia Zijin Mining" doneli rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe - Ljuta strana na Kosmaju za geološka istraživanja više mineralnih sirovina (olovo, cink, bakar, srebro, zlato).

"Donošenje rešenje kojim je Ministarstvo ukinulo ranije data istražna prava znači da na Kosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za eksploataciju rude i otvaranje rudnika", piše u saopštenju Ministarstva.

Na društvenim mrežama prvobitno su se pojavile objave da kineska kompanija Ziđin planira izgradnju rudnika u okolini Beograda i da je od Ministarstva rudarstva dobila istražno pravo za više ruda na tom području.

Iz Ministarstva rudarstva objašnjavaju da su istražna prava na ovom području prvobitno dodeljena 2012. godine privrednom društvu „Balkan eksplorejšen end majning“ d.o.o. (Balkan Exploration and Mining d.o.o.) iz Beograda i potvrđena su u novom zakonu 2015, a zatim produžavana 2017. i 2020. godine.

"U međuvremenu, zbog promene vlasničke strukture kod prvobitnog nosioca prava, istražna prava na ovom području preuzela je kompanija Serbia Zijin Mining iz Bora", navode iz Ministarstva rudarstva.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović prvobitno je 22. februara saopštila da nikakvog rudnika na Kosmaju ili Avali kod Beograda ne može biti i da je neistina da će bilo šta biti urađeno na štetu građana.

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" učestvuje u istraživanju i ekloploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala u Srbiji.

Krajem 2018. godine, kompanija je preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru na istoku Srbije. Vlada Srbije je sa tom kompanijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.

XS
SM
MD
LG