Dostupni linkovi

Ministarka rudarstva Srbije kaže da neće biti rudnika na Kosmaju i Avali


Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sa predstavnicima kineske kompanije Ziđin, februar 2022.
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sa predstavnicima kineske kompanije Ziđin, februar 2022.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je 22. februara da nikakvog rudnika na Kosmaju ili Avali kod Beograda ne može biti i da je neistina da će bilo šta biti urađeno na štetu građana.

Na društvenim mrežama su se pojavile objave da kineska kompanija Ziđin planira izgradnju rudnika u okolini Beograda i da je od Ministarstva rudarstva dobila istražno pravo za više ruda na tom području.

"U javnosti su se pojavile tvrdnje koje nemaju veze s istinom. Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012, a Ziđin je postao vlasnik istražnih prava kupujući drugu kompaniju", navodi Mihajlović u saopštenju.

Mihajlović dodaje da se na Kosmaju i Avali ne može graditi rudnik jer "ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru".

"Neistina je da će građani imati problem zbog istražnih bušotina, kao što je nemoguće da dođe do eksploatacije bez odbranjenog elaborata", rekla je Mihajlović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" učestvuje u istraživanju i ekloploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala u Srbiji.

Krajem 2018. godine, kompanija je preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru na istoku Srbije. Vlada Srbije je sa tom kompanijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.

Građani Bora su više puta protestovali zbog zagađenja i visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu.

XS
SM
MD
LG