Dostupni linkovi

Zgrada Filmskog centra pripada filmskim radnicima BiH


Filmski radnici u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 14. ožujka, 2016.

U prostorijama nekadašnje zgrade "Sutjeska filma", koja bi uskoro trebala biti dodijeljena Filmskom centru Sarajevo, održana je svečana skupština Udruženja redatelja i redateljica u BiH.

Tom prigodom još jednom je odato priznanje bh. redatelju Danisu Tanoviću za nedavno osvajanje Srebrenog medvjeda na Berlinaleu za film "Smrt u Sarajevu".

Adis Bakrač, predstavnik Filmskog centara Sarajevo, istakao je da je ova ustanova, unatoč teškoj financijskoj situaciji, uspjela naći sredstava da se pomenuta zgrada adaptira.

"Zgrada nije velika, ali mislim da će biti sasvim dovoljna i upotrebljiva za razvoj novih filmskih projekata i mjesto okupljanja svih filmskih radnika. Vjerujem da će odavde biti pokrenuti novi projekti i strategije za razvoj bh. kinematografije", kazao je Bakrač.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH, Ines Tanović, također je ukazala na važnost nekadašnje zgrade "Sutjeska filma".

"Ovdje su bile kancelarije produkcije, montaže i tu se nekada proizvodio film. Zbog toga je važno da se taj prostor vrati filmskim radnicima, koji trenutno rade bez adekvatnog prostora", navodi Tanović.

Jasmila Žbanić, predsjednica Udruženja redatelja i redateljica BiH, kazala je kako trenutačno postoje određene poteškoće u vraćanju pomenutih prostorija filmskim radnicima.

Faruk Lončarević, Jasmila Žbanić, Haris Pašović i Srđan Šarenac, foto: Ivan Katavić
Faruk Lončarević, Jasmila Žbanić, Haris Pašović i Srđan Šarenac, foto: Ivan Katavić

"Još uvijek nemamo direktora Filmskog centra i na njega se čeka 2,5 godine. Želimo ubrzati stvari. Puno je projekata koji stoje i čekaju da se rade, a možemo ih raditi samo ako imamo neki prostor za rad", dodaje Žbanić.

Redateljica Aida Begić ističe da u brojnim zemljama svijeta postoji uvijek jedan filmski centar iz kojeg se razvijaju projekti.

"Nakon rata i u vremenu ovih tranzicija, opšta dobra su se izgubila i pretvorila u kapitalističke mehanizme za obrt novca. Čini mi se kao da smo izgubili osjećaj da osim puke zarade postoje i stvari koje su suštinski važne da bi ovo društvo moralno i etički opstalo", naglašava Begić.

Redatelj Srđan Vuletić naglašava kako nekadašnji prostor "Sutjeska filma" filmskim radnicima najviše znači na simboličkom nivou.

"Filmadžije su pokazale da su veoma plodonosne i da su vrlo važne za ovu zemlju na kulturnom i ekonomskom planu, što još uvijek nije prepoznato. Mi ćemo i dalje biti uporni i ljudima ukazivati kako su naši filmovi visoko profitabilni. Ovo je samo jedan u nizu koraka u cilju boljeg funkcionisanja stvari", ističe Vuletić.

Filmski radnici održali su sastanak na kojem se razgovaralo o problemima u filmskoj i audiovizualnoj umjetnosti. Filmski radnici još uvijek nemaju informaciju da li Vlada Federacije BiH radi na Zakonu o audiovizualnoj umjetnosti, koji bi sistemski riješio financiranje kinematografije u Bosni i Hercegovini.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

XS
SM
MD
LG