Dostupni linkovi

Tanović na Berlinaleu: Meryl Streep se dopao film "Smrt u Sarajevu"


Danis Tanović drži Srebrnog medvjeda, specijalnu nagradu žirija, 66. Berlinale, 20. februar 2016.
Danis Tanović drži Srebrnog medvjeda, specijalnu nagradu žirija, 66. Berlinale, 20. februar 2016.

Ovo je bila jedna od mojih najdražih premijera jer je skoro cijela ekipa filma prisustovala premijeri, a sada imamo i malog medvjeda (nagradu). Meryl Streep je rekla da joj se film veoma dopao - rekao je na konferenciji za medije bh. oskarovac Danis Tanović čiji je igrani film "Smrt u Sarajevu" u subotu uveče osvojio Srebrnog medvjeda - Veliku nagradu žirija na 66. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Istakao je da je mnogo sretan jer je ova nagrada, kako je naveo, potvrda da ono što radi ima značaj.

"Uvijek kažemo 'nagrade nisu bitne jer ne pravimo filmove radi nagrada'. Ali, u slučajevima malih kinematografija kao u Bosni i Hercegovini gdje je vrlo teško snimiti filmove - jer mislim da ćemo ove godine jedva imati dva filma - nagrade su važne jer osvijetle vaše filmove, omoguće im da se se prikažu pred drugom publikama i da putuju, a što je za mene svakako bitno", poručio je Tanović.

Pred brojnom novinarskom ekipom Danis Tanović je kazao da je "Smrt u Sarajevu" prvi njegov film koji je snimljen u bh. prijestolnici.

"Sarajevo je, zaista, nevjerovatan grad i nadam se da ću naredni film, koji planiram raditi, snimati i izvan a ne samo u jednoj zgradi u Sarajevu, jer je Sarajevo iznenađujući grad za svakog režisera, a naročito za mene koji živi u tom gradu, tamo je moj dom i želio bih vam pokazati i taj dio svijeta", poručio je Tanović.

Zlatni medvjed za najbolje ostvarenje 66. Berlinalea pripao je italijanskom dokumentarcu "Fire at Sea" režisera Gianfranca Rosija. Priča o dvanaestogodišnjaku s Lampeduse govori o pitanju izbjeglica kojima je to ostrvo godinama prva stanica do boljeg života.

"Ovo je prvi put da Evropa razmišlja da uvede nove politike prema migrantima. Najviše se bojim mentalnih barijera. Želim da ljudi izbjegnu ovakve i slične tragedije", rekao je Rosi.

Podsjetimo, Srebrni medvjed - Velika nagrada žirija, dodijeljen je bh. oskarovcu Danisu Tanoviću za film "Smrt u Sarajevu". Riječ je o koprodukcijskom ostvarenju Francuske i Bosne i Hercegovine.

"Želim zahvaliti producentima koji su imali strpljenja. Hvala Bernard-Henry Levyju koji je napisao scenarij. Hvala Berlinaleu", kratko je rekao Tanović.

Filipinski režiser Lav Diaz osvojio je Srebrnog medvjeda, nagrada Alfred Bauer, za igrani film "Hele Sa Hiwagang Hapis (A Lullaby to the Sorrowful) za, kako se navodi, ostvarenje koje otvara nove perspektive.

Mia Hansen-Løve dobila je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju za film "L'avenir".

"To je film o transmisiji, slobodi, složenosti u razumijevanju slobode, i upravo se tako osjećam u ovom trenutku", pojasnila je Hansen-Løve.

Za najbolju glumicu 66. festivala u Berlinu proglašena je danska glumica Trine Dyrholm za ulogu u filmu "Kollektivet".

"Thomas (Thomas Vinterberg), ti si tako odličan režiser i bilo je zadovoljstvo raditi s tobom. Ovo je veoma specijalna noć za mene. Na Berlinaleu sam bila sedam puta. Zahvaljujem žiriju i Festivalu na ovoj nagradi. Ovo je najbolji festival na svijetu. Želim vas sve poljubiti", poručila je Dyrholm.

(Insert iz filma "Smrt u Sarajevu", Vimeo)

Danisu Tanoviću i FIPRESCI nagrada

Tanoviću i FIPRESCI nagrada

Insert iz filma "Smrt u Sarajevu"
Insert iz filma "Smrt u Sarajevu"

Film bh. režisera Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" dobitnik je i nagrade FIPRESCI 66. Festivala u Berlinu. Nagrada je Tanoviću uručena u subotu na ceremoniji dodjele nagrada nezavisnih žirija.

FIPRESCI nagradu dodjeljuje Federacija međunarodnih filmskih kritičara, a ove godine žiri za selekciju filmova Takmičarskog programa su sačinjavali: José Romero, Mohammed Rouda i Clarence Tsui.

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza.

Uloge u filmu su ostvarili: Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić i legenda francuskog glumišta Jacques Weber.

Novi igrani film bh. oskarovca Danisa Tanovića doživio je svjetsku premijeru u ponedjeljak u okviru Takmičarskog programa Berlinalea.

Film "Smrt u Sarajevu" nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba u koprodukciji sa France 3 Cinema. Film su podržali Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, te Audi BiH.

Srebrni medvjed za najboljeg glumca otišao je u ruke Majdu Mastouri za ulogu u tunisko-belgijskom filmu "Inhebbek Hedi".

"Želim zahvaliti svima koji su omogućili realizaciju ovog sna. Želim dati ovu nagradu narodu Tunisa i svima koji su doprinijeli revoluciji u toj zemlji jer danas ne bismo mogli otvoreno govoriti o tome", rekao je Majd Mastoura.

Srebrni medvjed za izvanredan umjetnički doprinos uručen je režiseru Marku Leeju Ping-Bingu za film "Chang Jiang Tu" (Crosscurrent).

Priznanje za najbolji scenarij dobio je Tomasz Wasilewski, scenarista i režiser filma "United States of Love" (Zjednoczone stany miłości).

"Ostao sam bez teksta. Hvala Berlinaleu što smo ovdje. Hvala žiriju što nas je prepoznao i, naravno, publici. Želim zahvaliti svima koji su nas podržali. Ova nagrada je podstrek da nastavim pisati", pojasnio je Wasilewski.

Najboljim kratkim ostvarenjem 66. Berlinalea proglašeno je "Balada de um Batráquio".

"A man returned" osvojio je Srebrnog medvjeda za kratki film.

"Razumijem izbjeglice jer sam i sâm sa devet godina sa roditeljima napustio Bliski istok. Pričam priče o migrantima jer mislim da su to danas najvažnije priče", kazao je režiser Mahdija Fleifel.

Priznanje filmu "S one strane"

Ranije je u subotu film "S one strane" u režiji Zrinka Ogreste nagrađen posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label koji ocjenjuje filmove u službenom programu "Panorama" Berlinalea, saopštio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Nagrade su varljive. Dobio sam ih puno, bez mnogih i ostao. Služe za ukrašavanje biografije, ali jednu važnost im ne mogu poreći - kad ponajveći festivali nagrade film onda je to jamstvo da će taj film obići svijet, biti široko vidljiv, a to ni jednom redatelju nije nevažno", izjavio je tim povodom Zrinko Ogresta.

Film "S one strane" svoju je svjetsku premijeru doživio 14. februara u Berlinu, a 4. marta biće prikazan na 44. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu.

Hrvatska premijera očekuje se 6. marta u splitskom kinu Karaman, u sklopu ''Ženijalnog vikenda'', a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika.

Italijanski režiser Gianfranco Rosi osvojio Zlatnog medvjeda na 66. Berlinaleu, 20. februar 2016.
Italijanski režiser Gianfranco Rosi osvojio Zlatnog medvjeda na 66. Berlinaleu, 20. februar 2016.

Meryl Streep predsjedavala žirijem

Na čelu međunarodnoj žirija bila je slavna američka glumica Meryl Streep, a uz nju je o nagradama odlučivao i njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, italijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska režiserka Malgorzata Szumowska.

"Osjećamo se privilegovanim što smo mogli biti dio Festivala", istakla je Streep tokom ceremonije uručenja nagrada.

Berlinski Filmski Festival uobičajeno proda više od 330.0000 ulaznica i ima oko pola miliouna posjetilaca, više od 20.000 gostiju, te oko 3.700 akreditovanih novinara iz osamdesetak zemalja.

Godišnji budžet je bio 23 milijuna eura, od čega 6.7 miliona dobiva od njemačkog Ministarstva kulture i medija.

Ova internacionalna smotra filma osnovana je 1951. godine, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

XS
SM
MD
LG