Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zetra preimenovana u dvoranu „Juan Antonio Samaranch“


Sa ceremonije na kojoj je označeno preimenovanje Zetre, 16. juni, foto: Midhat Poturović
Olimpijska dvorana Zetra, izgrađena za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, u srijedu je zvanično preimenovana u dvoranu „Juan Antonio Samaranch“. Odluku o preimenovanju jednoglasno su donijeli poslanici Skupštine Kantona Sarajevo, uz obrazloženje da je Samaranch bio veliki prijatelj Sarajeva i BiH.

Dvorana Zetra izgrađena je 1983., samo godinu dana prije 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini dvorana je bila uništena, ali je 1999. obnovljena. Nekadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch bio je najzaslužniji za obnovu Zetre obezbijedivši 19,5 miliona dolara, kaže bivši direktor ZOI-a Enes Terzić:

Španski ambasador u BiH Alejandro Alvarogonzales San Martin i direktor ZOI Nedžad Ajnadžić na ceremoniji preimenovanja Zetre, 16. juni 2010, foto: Midhat Poturović
„Kada smo pokojni Branko Mikulić, predsjednik Organizacionog komiteta 14. ZOI, i ja bili na završnim razgovorima oko obnove olimpijskih objekata i Zetre, tada smo Samaranchu rekli da će obnovljena Zetra biti kao i prije - objekat omladine i sportista cijeloga svijeta. Za to je trebalo uložiti sredstva. Samaranch je to objeručke prihvatio i rekao da je to puno opravdanje. Ova mladost Kid's festivala koja se trenutno nalazi u Zetri to simbolizira. Hvala ti, veliki prijatelju!“

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrique Alvarogonzales San Martin kaže kako je davanje novog imena dvorani Zetra velika vijest:

„Ličnost Juana Antonia Samarancha bila je veoma vezana za vaš grad. On je osjećao veliku ljubav prema Sarajevu. Činjenica da se Sarajevo njega sjeća i da mu odaje počast davanjem njegovog imena olimpijskoj dvorani velika je vijest ne samo za Špance već i za svu olimpijsku porodicu.“

Među poslanicima Skupštine Kantona Sarajevo našla se i inicijativa da jedna ulica u centru grada nosi ime Samarancha. Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine Denisa Zvizdića i ova inicijativa bi u skorije vrijeme mogla biti sprovedena:

„Da, bila je i ta inicijativa. Očekujemo da nam općinsko vijeće na čijoj teritoriji će doći do promjene naziva ulica pošalje takvu odluku kako bismo je mi kroz Skupštinu proceduralno proveli. Nadam se da će to biti brzo.“


Dugogodišnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch preminuo je 21. aprila ove godine u 89. godini života.

*****
Pročitajte i ovo
Sarajevo i sjećanje na Samarana

Preminuo Samaranch

Bivši predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Juan Antonio Samaranch preminuo je 21. aprila u 89 godini, saopšteno je iz klinike u Barceloni gdje je u utorak Samaranch primljen zbog srčanih tegoba.

Samaranch je bio predsjednik MOK-a na čijem je čelu proveo jedanaest godina. Funkciju je preuzeo 1980. i obavljao je do 2001. godine. Na čelu MOK-a bio je i za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Jedino je Pierre de Coubertin, tvorac modernih Olimpijskih igara, proveo više vremena na ovom položaju, od 1896. do 1925. godine.

"Znam je da vrlo blizu moj kraj. Ja, kao što znate, imam 89 godina. Smijem li vas zamoliti da razmislite o davanju časti i dužnosti mojoj zemlji da organizira Olimpijske igre 2016. godine", rekao je Samaranch u jednom od posljednjih govora pred Međunarodnim olimpijskim odborom, kada je pokušao lobirati da Madrid dobije domaćinstvo Igara 2016. godine.

Samaranch je bio na bolničkom liječenju više puta tokom nekoliko posljednih godina.

Bivši predsjednik MOK-a bio je u bolnici u Monaku prošle godine, nakon što se onesvijestio. U Švicarskoj i Španiji liječen je od visokog krvnog pritiska 2001. i 2007. godine. Također je primao dijalizu zbog problema sa bubrezima.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG