Dostupni linkovi

KPZ Zenica: Otvorena šivaonica u kojoj će raditi zatvorenici


Šivaonica u zatvoru u Zenici počela je sa radom uz finansijsku podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju, 26. oktobar 2021.

Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa (KPZZT) Zenica, uz finansijsku podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA), svečano je danas pustio u rad pogon šivaonice u kojoj će raditi zatvorenici.

TIKA je, kako je istakao direktor KPZZT Zenica Redžo Kahrić, na osnovu međusobnog ugovora potpisanog 28. aprila ove godine, za pokretanje ovog pogona uložila 168.000 KM (84.000 evra), odnosno nabavila 60 novih šivaćih mašina i opremu za pripremu proizvodnje zaštitnih odjela za osuđenike i zaštitare te ustanove, ali i posteljine, zaštitne maske i slično.

“Pogon doprinosi procesu resocijalizacije osuđenih osoba, u izvršenju kazne zatvora u ovom zavodu. Ovim projektom, Uprava je u mogućnosti da zaposli veći broj osuđenih osoba, koje žele da budu radno angažovane, a prednost ovog projekta je što se nalazi u krugu Zavoda. Tako su u mogućnosti da se zaposle osuđene osobe, koje služe dugogodišnju kaznu zatvora", istakao je Kahrić.

Dodao je da je značaj projekta što povećava broj angažovanih osuđenih osoba, koje radno-okupacionim tretmanom imaju mogućnost sticanja novčanih sredstava koji im mogu poboljšati uslove života za vrijeme izdržavanja kazne zatvora.

Zarađenim novčanim sredstvima, napomenuo je, zatvorenici mogu pomoći i svojim porodicama, ali i steći znanje i iskustvo u struci koje će im omogućiti socijalno uređen život nakon “odležane” kazne zatvora. Kahrić navodi da će šivaonica moći zaposliti 100-nak zatvorenika, ali da ih je trenutno angažovano oko 20. Zatvorenici će za početak na mjesečnom nivou zarađivati po 300 KM (150 evra), prenosi Fena.

“Ovim projektom Zavod ima mogućnost šivenja i za druge institucije u Bosni i Hercegovini”, kazao je Kahrić, dodajući da će, ako budu konkurentni na tržištu, biti u prilici za šiju odjeću i opremu i za druge slične zavode te policijske agencije u BiH, čime će steći uslove i za zapošljavanje novih zatvorenika.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik istakao je da je ta agencija već od 1995. godine u BiH te pruža podršku njenom razvoju. Zadnjih 20 godina, kako je rekao, godišnje realizuju po 2.000 projekata.

“Ovdje smo zbog jednog zanimljivog projekta, da prisustvujemo otvorenju jednog proizvodnog pogona, koji je iz jednog aspekta ekonomski, a iz drugog edukativni. Mislim da nam je ovo prvi projekat u jednom zatvoru, među 5.000 realizovanih projekata na Balkanu”, istakao je Cevik.

Ističe da je oko 200.000 učenika u balkanskim zemljama, kroz brojne projekte TIKA-e, dobilo bolje uslove za rad, a kroz projekte u medicinskom sektoru 1.500.000 ljudi ima priliku dobiti bolje medicinske usluge.

“Mislim da je ovo jedan od najzanimljivijih projekata, realizovan u instituciji staroj više od 130 godina. Nadam se da će korisnici ovog projekta, osuđena lica, zahvaljujući projektu, doprinijeti prije svega svojim porodicama, ustanovi i ekonomiji ovove regije. Želim iskazati i svoje poštovanje prema njima i njihovoj borbi”, poručio je Cevik.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (jednog od deset kantona u Federaciji BiH) Spahija Kozlić zahvalio je TIKA-i i narodu Turske koji solidarno pomažu BiH. Svečanosti je prisustvovao i Hidajet Trako, pomoćnik federalnog ministra za izvršenje krivičnih sankcija.

XS
SM
MD
LG