Dostupni linkovi

Zatražena podrška vlasti za spomenik žrtvama Srebrenice


Akcija Žena u crnom 'Par cipela jedan život'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

Duž Knez Mihajlove ulice u nepreglednom nizu stajale su stare cipele - simbolično predstavljajući žrtve genocida u Srebrenici. Autor Iva Martinović

(Duž Knez Mihajlove ulice u nepreglednom nizu stajale su stare cipele - simbolično predstavljajući žrtve genocida u Srebrenici, video iz jula 2010, autor Iva Martinović)

Nebojša Grabež

Organizacija “Žene u crnom” pozvale su gradonačelnika i odbornike Beograda da podrže njihov predlog da se u ovom gradu izgradi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

Inicijativa je pokrenuta akcijom "Par cipela-jedan život" izvedenom za obeležavanje petnaestogodišnjice genocida u Srebrenici, a cilj je da se prikupi osam hiljada tristotine sedamdeset i dva para cipela i isto toliko poruka članovima i članicama porodica ubijenih u genocidu, koji će biti osnova za izgradnju trajnog spomenika u Beogradu ubijenim u genocidu u Srebrenici.



Izgradnja spomenika žrtvama srebreničkog geniocida u Beogradu, po uverenju inicijatora predloga “Žena u crnom”, doprinelo bi da Srbija postane društvo koje saoseća, razume i prihvata svoju odgovornost za događaje u bliskoj prošlosti.

“To bi se mnogo lakše postiglo kada bi jedan takav spomenik bio pred očima, kada bi moglo da se razgovara sa mladima na tu temu i kada bi mogla da se razvija diskusija oko toga”
, kaže Vera Marković.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić odbili su našu molbu da se izjasne o predlogu “Žena u crnom”, a predsednik nadležne Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Slobodan Stanimirović, nije mogao da prejudicira odluku komisije, ali je izneo svoj lični stav:

“Moje lično mišljenje je da bi takve događaji trebalo obeležiti tamo gde su desili. Na primer, za streljanje u Kragujevcu, podignut je spomenik u Kragujevcu. Bilo bi nelogično da je taj spomenik bude podignut u Beogradu.”


RSE: Ovde je, ipak, drugačija situacija, budući da su ti odnosi međusobno ispreplitani. Na taj način bi Srbija pokazala da saoseća sa žrtvama srebreničkog genocida. U Srebrenici je to obeleženo u svakom slučaju, a ovo je nešto što se tiče stava Srbije prema tom događaju.

Stanimirović:
Mi imamo predlog da se u jednom parku podigne spomenik svim žrtvama, bez obzira gde se to desilo. Kada bismo sve pojedinačne slučajeve obeležavali u Beogradu, grad ne bi imao mesta za te spomenike.

RSE: Srebrenica je, ipak, simbol, najstrašnijeg zločina koji se desio u proteklim ratovima. Ne bi ga trebalo svrstavati uz ostale.

Stanimirović: Da, naravno! Naravno da se slažemo! Ja ću izneti ovaj predlog pred Komisiju, koja će raspravljati o njemu, pa kada to stigne na dnevni red, možemo se tada čuti.

Za ovakav rezervisan stav predstavnika gradske vlasti, Vera Marković ima sledeće objašnjenje:

“Pitanje je u mnogo većoj meri političko i mnogo je jače obojeno i partijski i politički, nego što je to obično kada je reč o spomenicima, nazivima ulica, itd., tako da ne verujem da bi u ovom slučaju odlučivala ta komisija.”


U kojoj meri je ovo političko i stranačko pitanje – pitali smo portparolku vladajuće Demokratske stranke Jelenu Trivan.

“U ovom trenutku ne mogu da govorim ni o kakvom stranačkom stavu, zato što je to pitanje institucija, a ne partijskih službenika i činovnika. Ako me pitate za moralni stav, vrednosni, ili politički stav prema onome što se desilo u Srebrenici, Demokratska stranka je to vrlo jasno iskazala donošenjem Deklaracije o Srebrenici i borbom da se ona donese, predvođena predsednikom koji je otišao i poklonio se žrtvama. U tom smislu, učinili smo mnoge stvari koje su veće od svakog spomenika i koje su učinile da se ruka pomirenja pruži sa obe strane”
, zaključila je Trivan.
XS
SM
MD
LG