Dostupni linkovi

Žene poručile: Idite kući mi ćemo formirati vladu


Protest žena u Sarajevu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
Video: Protest žena u Sarajevu, RSE/Zvjezdan Živković

Selma Boračić

Loše ekonomsko stanje, porast broja siromašnih, neefikasna zdravstvena zaštita, ali i rast cijena iz mjeseca u mjesec - sve su to razlozi zbog kojih širom svijeta dolazi do demonstracija. Svugdje, osim u BiH.

Međutim, protesta u BiH ima, ali oni su sporadični i u manjim grupama. Jedan takav održan je u četvrtak ispred Zgrade zajedničkih institucija BiH, a nezadovoljstvo su iskazale žene iz cijele BiH. Uz ogorčenje, bilo je i smijeha i pjesme:

„Ženska mreža BiH, jača je od svakoga, u pjesmi smo našle spas, da se čuje i naš glas...“
"52 posto glasačkog tijela čine žene, međutim na mjestima odlučivanja žena nema“, navodi predstavnica Fondacije Cure Vedrana Frašto.

Ova pjesma nastala je u autobusu, kojim su se, po kiši, žene iz Banje Luke i Jajca dovezle u Sarajevo.

Došle su kažu da zajedno sa ženama iz drugih gradova BiH iskažu nezadovoljstvo zbog neformiranja vlasti na državnom nivou ni 13 mjeseci od održavanja općih izbora u BiH.

„Ponašanje naših političara govori o tome da za budžetski novac, novac građana nisu uspjeli da formiraju vlast, a čini mi se da ih to ni ne zanima“, kaže Lana Jajčević iz banjalučkog udruženja „Udružene žene“.

Ženska mreža BiH, koju čine organizacije žena iz cijele BiH, traži od legitimno izabranih predstavnika političkih stranaka da se, kako kažu, konačno prihvate posla, te da prestanu sa stranačkim i ličnim interesima i da i dalje nanose štetu građanima BiH

„Želimo da ovim putem iznesemo svoje nezadovoljstvo zbog neformiranja državne vlasti 13 mjeseci nakon izbora. Ovim putem ujedno želimo da spomenemo da 52 posto glasačkog tijela čine žene, međutim na mjestima odlučivanja žena nema“, navodi predstavnica Fondacije Cure Vedrana Frašto.

Kršenje Zakona

Protestom, žene su podsjetile vlasti i na kontinuirano kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova. Zakonom je predviđeno je da u organima odlučivanja mora biti 40 odsto žena. To je, kako kaže Duška iz Zenice, daleko od stvarnog stanja:

„Ne poštuju zakon koji su sami donijeli, a to je Zakon o jednakopravnosti spolova koji kaže da 40 posto svih pozicija u državi treba da nosi jedan od spolova, u ovom slučaju žene - koje nikad još u ovoj državi nisu dosegle taj famozni prag od 40 posto.“

Predstavnice udruženja žena imale su konkretne poruke za bh. političare. Stanojka Tešić, predsjednica Foruma žena iz Bratunca, poručila je:

„Da čim prije konstituišu vladu, odnosno Vijeće ministara, i da čim prije povedu zemlju iz krize ka napretku, ka boljitku, kako bismo mi imale priliku da se zaposlimo, da školujemo svoju djecu, da ih odijevamo, da ih adekvatno hranimo i svakako da imamo jedan kvalitetniji život.“

Predstavnica udruženja „Animo en“ Vesna Kuljuh došla je iz Goražda kako bi poručila vlastima da ne žele ovakvu državu, već:

„Hoćemo državu kojom ćemo se ponositi, hoćemo državu u kojoj ćemo svi slaviti iste praznike, u kojoj ćemo uvažavati jedni druge - i u kojoj nećemo pitati kako se zoveš, pa tek onda razmišljati je li dobar ili loš čovjek.“

Fotogalerija: Protest žena u Sarajevu, fotografije Midhat Poturović



Nema svijesti o protestima

Rame uz rame, žene iz cijele BiH digle su glas protiv stanja u državi. Nije ih bilo mnogo - oko stotinu. Prolaznici, većinom studenti, s čuđenjem su ih posmatrali, jer u BiH protesti nisu način za iskazivanje nezadovoljstva. Da većina bh. građana nema razvijenu svijest o protestima, potvrđuje i Dragan Bursać iz magazina Buka.

„Građani ovdje uopšte nemaju svijest o direktnoj demokratiji. Znači građani ne znaju da svojim djelovanjem mogu bilo šta da promijene. A kad krenemo od toga, iluzorno je očekivati bilo kakve organizovane, veće i umrežene proteste. Ovdje se sve zasniva na pojedincima, entuzijastima koji, nažalost, ne mogu bogzna šta da promijene“, kaže Bursać.

Za aktivistu Jedinstvene organizacije za socijalizam i demokraciju Vuka Bačanovića problem leži u prethodnom državnom uređenju koji ne poznaje masovna okupljanja građana:

„Jedno društvo ne postaje preko noći drugačije, ne postaje preko noći borbenije, ne postaje preko noći zrelije društvo. A pogotovo u jednoj ovakvoj koloniji kakva je BiH, gdje su same pretpostavke za to vrlo otežane zbog toga što bivamo rezervoar za sve i svašta, za izvlačenje sirovina, mozgova itd.“, ocjenjuje Bačanović.

No, podsjećamo na nedavno održane proteste građana Sarajeva, kojim su izvršili pritisak na Vladu KS da povuče odluku, dan prije donesenu, o poskupljenju vode i grijanja. Jedan od njih nam je tada rekao:

„Ja sam Titov pionir. On je mene učio da ja radim, ja sam zaradio. A sada mi ne da da živim - ubi banda, lopovi!“

U mnogim evropskim, arapskim, ali i američkim državama demonstracije traju već mjesecima. Ljudi širom svijeta traže zaštitu svojih prava i pozivaju predstavnike vlasti na odgovornost.

S druge strane, upoređujući standarde života, bosanskohercegovački je daleko ispod, ali narodi u BiH su mnogo mirniji. Prema mišljenju Dragana Bursaća, teško se mogu očekivati masovniji protesti u BiH:

„Nažalost, naš narod može mnogo da trpi. U narednih godinu dana nekih masovnih, jedinstvenih protesta, sa jedinstvenim zahtjevima, ne vjerujem da će biti.“

Na kraju završićemo sa porukom Sene iz Jajca, koja je ispred državnog
Parlamenta jasno poručila političarima:

„Neka idu kući - mi ćemo to formirati.“
XS
SM
MD
LG