Dostupni linkovi

Žene u crnom: U Srbiji još snažnije negiranje Srebrenice


Aktivistkinje Žena u crnom na prosvjedu u Tuzli

Žene u crnom iz Beograda dale su u subotu podršku Majkama Srebrenice koje svakog jedanaestog u mjesecu prosvjeduju u Tuzli na Trgu žrtava Srebrenice. Ovi prosvjedi održavaju se već skoro dva desetljeća, uvijek s istim ciljem – podsjetiti da pravda nikada nije zadovoljena, da su mnogi zločinci na slobodi te da stotine majki još uvijek traga za svojim najmilijima.

Staša Zajević, predsjednica Udruženja „Žene u Crnom“ iz Beograda, kaže da je negiranje Srebrenice u Srbiji i dalje vidljivo na svim razinama i, kako joj se čini, još snažnije.

„Vidljivo je prije svega na političkom nivou, jer politička elita, odnosno režim na čelu s Aleksandrom Vučićem smatra da je najveći spoljnopolitički uspeh Srbije u tome što je onemogućila usvajanje Rezolucije o Srebrenici prošle godine u Savetu bezbednosti UN-a. Nema niti jedan trag o priznanju odgovornosti režima Srbije za genocid u Srebrenici. To je na svim nivoima prisutno, ne samo na političkom nivou i na nivou akademske zajednice nego i na nivou obrazovnog sistema. Jer niti jedna od sudskih činjenica vezanih za genocid u Srebrenici nije uneta u knjige. Niti jedan od zahteva civilnog društva nije uslišen niti uzet u razmatranje“, rekla je Staša Zajević i dodala da režim Aleksandra Vučića stiče jeftine poltičke poene na štetu žrtava, na ponižavanje žrtava i na ponižavanje građana Srbije koji se odgovorno i solidarno ponašaju prema zločinima iz prošlosti.

Žene u crnom ističu da im dolazak u Tuzlu mnogo znači i da su i spremne biti podrška u procesu traženja pravde do kraja.

„Sve to negiranje genocida ja doživljavam veoma teško jer ste svesni da ste predstavnik naroda koji je kriv za genocid. Međutim, mi činimo svoje koliko god možemo. Sa Majkama Srebrenice smo prijateljice i mislim da je naše prijateljstvo veliko i najbolje“, kaže za RSE Nada Dabić iz Novog Sada.

U Srbiji se, kažu nam Žene u crnom, veoma malo govori o zločinima koji se dogodio u BiH. Tvrde da tamo i dalje po pitanju prošlosti vlada ogromno neznanje.

„Meni je moja susjeda starija rekla nakon što je pogledala jedan dokumentarni film o Srebrenici da ako je samo pola tačno od onoga što je prikazano je strašno. Zato ja smatram da je važno govoriti u medijima o svemu. Međutim s tim se opet stalo jer znate ko je na vlasti“, kaže Ljiljana Radovanović.

Violeta Đukanović smatra da je njena moralna obveza doći u Srebrenicu, Zvornik, Prijedor te joj i današnji dolazak u Tuzlu mnogo znači. „To je moja moralna obveza, ljudska obveza. To je moja građanska odgovornost jer dolazim iz države koja je potpomogla da se počini genocid u Srebrenici.“

Žene u Crnom naglasile su da pred 11. srpanj kada će biti klanjana đenaza žrtvama Srebrenice i dalje u Srbiji vlada preglasna šutnja o genocidu, ali i njegovo negiranje među mladima ove zemlje.

XS
SM
MD
LG