Dostupni linkovi

Žene u crnom zatražile dozvolu da uklone mural s Mladićevim likom u Beogradu


Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu nepoznati građani su više puta precrtavali i šarali u znak protesta, ali je on brzo vraćan u prvobitno stanje.

Nevladina organizacija Žene u crnom zatražila je u petak, 12. novembra, od nadležnih institucija da im se dozvoli da prekreče mural osuđenom ratnom zločincu generalu Ratku Mladiću u centru Beograda.

Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu nepoznati građani su više puta precrtavali i šarali u znak protesta, ali je on brzo vraćan u prvobitno stanje.

„Država je svim ovim svojim postupcima poslala jasnu poruku da je upravo ona ta koja štiti mural Ratka Mladića, da sve fašističke falange koje stoje u odbranu murala nisu otrgnute iz savršeno organizovanog lanca komandovanja, već ih organizuje vladajući režim u Srbiji“, navodi u saopštenju nevladine orgnizacije Žene u crnom.

Farbom na mural Ratka Mladića u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Iz ove nevladine organizacije saopštili su i da traže od nadležnih institucija da pronađu i kazne napadače na prostorije iz nevladine organizacije, Inicijativa mladih za ljudska prava, kojima su u noći između 10. i 11. novembra dvojica nepoznatih napadača na ulazu zgrade, crnim sprejom ispisali „Ratko Mladić heroj“.

Iz Žena u crnom dodaju da je država Srbija, svojim stavom povodom murala ratnom zločincu Ratku Mladiću, sa poruke „potpunog poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca“ prešla na „aktivnu odbranu simbola i znamenja fašističke ideologije i prakse oličenih u liku ratnog zločinca Ratka Mladića iz institucija u javne prostore“.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, naslednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG