Dostupni linkovi

Priča o Zdeni Šarić Pisker: Žena koja slika peglom


Peglanje vode
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Peglanje vode

Zdena Šarić Pisker u potrazi za alternativnim lijekom protiv stresa okušala se u slikanju peglom. Vrlo brzo shvatila je da je to zanima, ali i da je vrlo talentovana. Iza sebe ima više od 500 slika, a svoje znanje nesebično dijeli sa drugima.

Zdena Šarić Pisker oduvijek je bila kreativna osoba. Iako po struci komercijalista, pomalo se bavila i modeliranjem, oslikavanjem stakla i keramike. Nakon smrti oca, prije tri godine, slučajno je doznala za art terapiju. Bez ikakve stručne pomoći, pokušala je slikati peglom, i u tome uspjela:

„Uzela sam peglu i voštanu boju - i kad sam vidjela da ne može na običnom papiru, sa kalendara koji mi je visio iznad glave otkinem list. I na tom listu kalendara, na poleđini, ja napravim sliku. Ta slika mi je već davala neke naznake da se može prepoznati voda, šuma, nebo... Pa onda uzmem vrh pegle, pa rub pegle - i tako sličica po sličica.“

Porodica je bila je oduševljena slikama, pa su joj napravila profil na društvenim mrežama. Zdenu su tada počeli kontaktirati ljudi iz čitavog svijeta. Tada je i prvi put saznala da se bavi posebnim pravcom u slikarstvu nazvanim enkaustika, i da je vjerovatno jedina umjetnica koja koristi ovu tehniku na Balkanu. Do tada je napravila više od 300 slika:

„I ja sam krenula onda u traganje. Naiđem na definicije enkaustike – da je to ustvari prastara tehnika, slike u Fayumu kod Kaira o tome svjedoče. Kako je pegla kao tehničko dostignuće danas dostupna, to se danas onda radi peglom. Peglu kao alat za slikanje počeli su upotrebljavati najprije u Holandiji i Engleskoj. Tome je svega 20 i nešto godina.“

Iza slikanja peglom ne stoji samo strast prema duhu davno zaboravljene tehnike, već i aktivizam. Svoj užitak slikanja peglom i voštanim bojama Zdena je odlučila podijeliti sa ženama putem kreativnih radionica, izložbi, javnih demonstracija slikanja. Predsjednica Udruženja žena Naš most Šahzija Vukčević:

„Njezin nastup prilikom objašnjavanja nastajanja tih slika je bio fascinanatan, iznenađujući. Ona kaže:’Vidjećete, ljudi, šta sam sad ja osmislila. Mi ono odmah:’Ah, šta si ti osmislila? Je li to sad neki model? ’Ma kakvi, slikanje.’Ma koje slikanje?’ Kaže ona:’Ma slikanje, brate. Vi znate da ja volim peglu, pa sad njome pravim slike na papiru.’ I doista, na tom papiru izlazi nešto što je nevjerovatno - tri, četiri boje, ovisno od toga kako stavljate tu boju na papir.“

Redovne polaznice kretvnih radionica su i Jasmina Rahmanović i Meliha Družić:

„Žene su oduševljene, kad stave boju na peglu, peglu na papir, to je u biti intuitivno slikanje, i kad vide šta dobiju time. Bilo bi lijepo snimati izraze lica žena kad vide prvi put šta su naslikale, šta je to izašlo iz njihovih ruku. Jako su lijepa iskustva, pozitivna, lijepo druženje sa ženama.“

„Sve nam se svelo na življenje od danas do sutra. Ja sam u penziji i, naravno, ovo mi je na neki način jedan dodatni vid zarade.“

Radionice i javne demonstracije enkaustike Zdena Sarić Pisker danas održava u svim krajevima BiH, ali i susjednim državama. Kaže radi se o pozivu koji je oplemenio njen život i naučio je kako da pomogne drugima:

„Slikanje peglom je probudilo moju kreativnost, koja je možda zadnjih godina i bila zatomljena.“

Zdenina umjetnička djela nedavno su bila izložena i u zeničkom Muzeju umjetnosti, a uskoro je očekuje i velika izložba u Sarajevu.

Od nekoć simbola ženske potčinjenosti, Zdena je peglu uspjela transformirati u objekat kreativnosti, umjetnosti i ženske slobode - što je za jednu peglu, zapravo, ogromna stvar.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG